Στη σύλληψη ενός γιατρού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης προχώρησαν οι αρχές το απόγευμα της Τρίτης.

Πρόκειται για γιατρό του ΕΣΥ που υπηρετεί σε κλινική του Νοσοκομείου ο οποίος συνελήφθη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, μετά από καταγγελία του συζύγου ασθενούς, να παραλαμβάνει 500 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα προκειμένου να παρακάμψει τη σειρά προτεραιότητας και να τη χειρουργήσει. Κατηγορείται για τα αδικήματα της δωροληψίας και της απόπειρας εκβίασης.

“Oι ασθενείς να καταγγέλλουν τα περιστατικά στις Εσωτερικές Υποθέσεις”

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Δημήτρης Αδαμίδης, μετά την γνωστοποίηση της υπόθεσης ανέφερε ότι “Το Νοσοκομείο δεν πρόκειται να μετατραπεί σε συστεγασμένα ιδιωτικά ιατρεία. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουνε ότι όλες οι  υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν”  και σε κάθε περίπτωση που τους ζητούνται χρήματα (πλην των απογευματινών ιατρείων) πρέπει να καταγγέλλουν τα περιστατικά στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, στο τηλέφωνο 2310-531884.

Όπως σημειώνει η διοίκηση “ήταν ένα κακό παράδειγμα διαφθοράς, μια εξαίρεση ανάμεσα σε πολλά παραδείγματα ακέραιων γιατρών με εξαιρετική συμπεριφορά”. Για το ποινικό σκέλος θα αποφανθούν οι διωκτικές αρχές ενώ για το πειθαρχικό θα επιληφθούν τα αρμόδια όργανα, με βάση το προανακριτικό υλικό και με το ενδεχόμενο της απόλυσης ορατό για τον γιατρό που κατηγορείται για χρηματισμό.

Αναμένεται η εφαρμογή της “λίστας επεμβάσεων”

Παράλληλα, όπως τονίζει ο Διοικητής του ΠΓΝΑ, “σημασία έχει να υπάρχουν οι δομές που λειτουργούν αποτρεπτικά, που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και αναμένεται να εφαρμοστούν σύντομα όπως η «Λίστα Επεμβάσεων», με την οποία ο θεράπων ιατρός θα γνωματεύει για την επέμβαση αλλά η προτεραιότητα θα αποφασίζεται από επιτροπή του Νοσοκομείου και ο ασθενής θα γνωρίζει από την πρώτη στιγμή τη σειρά προτεραιότητάς του και τον εκτιμώμενο χρόνο, ώστε να ελέγχει την τήρηση της σειράς.”

Τέλος, όπως ανέφερε ο Δ. Αδαμίδης, σύντομα στο Νοσοκομείο της Αλεξ/πολης, τα πρωινά εξωτερικά ραντεβού θα κλείονται με ακριβή ώρα για κάθε ασθενή, κάτι που δε ισχύει μέχρι σήμερα.