To όραμα του αείμνηστου Steve Jobs να φτιάξει τα καλύτερα κτίρια γραφείων στον κόσμο θα γίνει τελικά το 2017 πραγματικότητα, καθώς τότε θα εγκαινιαστεί το εντυπωσιακό νέο κτίριο της Apple στο Cupertino της California.

Θα έχει τη μορφή ενός γυάλινου κύκλου ή καλύτερα, ενός …διαστημόπλοιου, το συνολικό κόστος του οποίου αναμένεται να ανέλθει στα πέντε δισ. δολάρια. Η έκτασή του θα είναι 260.000 τ.μ. και θα φιλοξενεί 12.000 υπαλλήλους.

Όπως αναφέρει το Business Insider, το 80% του συνολικού campus θα είναι πράσινο, καθώς συνολικά θα φυτευτούν 7.000 δέντρα, τα οποία θα ποτίζονται με ανακυκλώσιμο νερό. Μερικά μάλιστα θα είναι π.χ. μηλιές, οι καρποί των οποίων θα σερβίρονται στην καφετέρια του κτιρίου.

Μέσω ηλιακής ενέργειας και βιοκαυσίμων θα λειτουργεί 100% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ θα εγκατασταθεί ένα πρωτοποριακό σύστημα εξαερισμού, χάρη στο οποίο το 75% του χρόνου δεν θα χρειάζεται θέρμανση ή κλιματισμός.

Στο χώρο θα υπάρχουν 1.000 ποδήλατα για τις ανάγκες μετακίνησης των υπαλλήλων, ενώ το γκαράζ των 10.980 αυτοκινήτων θα είναι κρυμμένο υπογείως για να μην φαίνεται. Επίσης κατασκευάζεται ένα κέντρο ευεξίας για τους εργαζόμενους, αξίας 70 εκατ. δολαρίων.

Πηγή έμπνευσης του κτιρίου είναι εν μέρει μια πλατεία του Λονδίνου, όπου ένα πάρκο περικλείεται από κατοικίες, αλλά και το Main Quad του Πανεπιστημίου του Stanford.

Αρχιτέκτονας είναι ο Norman Foster, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το όλο πρότζεκτ δεν ξεκίνησε ως ένα στρογγυλό κτίριο, αλλά η ιδέα για ένα κτίριο με ένα τεράστιο πάρκο γεννήθηκε μετά από εντατικές μελέτες, μοντέλα και παρουσιάσεις.  apple