fredtitoΠαρακολουθήσαμε την παράσταση των Έντιμων Απατεώνων και κάναμε μοιραία τις απαραίτητες συγκρίσεις για τον πολιτισμό και τον “πολιτισμό” που συζητείται αυτές τις μέρες. Ας είναι λοιπόν ένα μάθημα για αρκετούς ότι 20χρονα παιδιά από την Ξάνθη,  με δικούς τους πόρους χωρίς καμία στήριξη, ανεβάζουν  έργα δύσκολα (και μάλιστα πολιτικά) γυρνάνε τις πόλεις για να παρουσιάσουν δωρεάν τις παραστάσεις, γεμίζουν τα αμφιθέατρα ασφυκτικά και βοηθάνε και το κοινωνικό παντοπωλείο.

Αυτή είναι η απάντηση σε όσους ρωτούσαν τι ήθελε να πει το άρθρο μας την περασμένη εβδομάδα για τον πολιτισμό. Και φυσικά από το αμφιθέατρο έλειπαν όσοι διαφημίζουν τον “πολιτισμό” τους με όρους συναλλαγής  ή με όρους υποκουλτούρας ή με τους όρους της διαφθοράς και της διαστροφής που έγιναν με βιτρίνα δήθεν θεατρικές σκηνές (για να μην ξεχνιόμαστε…) Ήταν ένας άλλος κόσμος αυτός που ακολούθησε το μήνυμα του ερασιτεχνικού θιάσου και κάθισε μέχρι και στο λόφο.  Σίγουρα κάτι έχουν να πουν, σημαντικό, αυτά τα παιδιά και τους αξίζουν συγχαρητήρια !

fredtitoΩς προς τις συζητήσεις μετά την απειλή για αποχώρηση των Συλλόγων  οι απόψεις φαίνεται να είναι μοιρασμένες, ανάμεσα στους συμμετέχοντες αλλά και μέσα στην κοινωνία. Το θετικό είναι ότι ξαφνικά όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να μπει μια τάξη στις γιορτές “χωρίς ακρότητες” όπως επισημαίνει ο Δήμος  στην ανακοίνωσή του. Πάντως εδώ και χρόνια όσοι μιλούσαν για αυτό ακριβώς το θέμα θεωρούντο “κουλτουριάρηδες” (της στήλης προεξάρχουσας, για να μην ξεχνιόμαστε) και δέχονταν συνεχείς επιθέσεις ενώ τώρα όλοι υποχωρούν σε αυτή τη ρητορική.

Γενικώς, πολλά πράγματα αναθεωρούνται και θα αναθεωρηθούν στο μέλλον και πολλές κόκκινες γραμμές άρχισαν να υποχωρούν και να μπαίνουν στη συζήτηση. Ο Δήμος, από την πλευρά του, όπως ήταν αναμενόμενο και μάλλον επιβεβλημένο, στηρίζει τους Συλλόγους ανοιχτά. Βέβαια υπάρχει μια αντίφαση καθώς οι Σύλλογοι στην επιστολή τους προς την Εφορία δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία άλλη δραστηριότητα πλην των Γιορτών και του Καρναβαλιού ενώ ο Δήμος υποστηρίζει το αντίθετο (και αυτό γιατί υπάρχουν πολυ διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ συλλόγων και συλλόγων). Λίγες μέρες πριν την έναρξη είναι αδύνατο να βρεθεί λύση και η πίεση δεν βρίσκεται στη μεριά του κράτους αλλά στην πλευρά του Δήμου και των Συλλόγων.

fredtitoΠάντως για τις ενισχύσεις και τις χορηγίες υπέρ των Συλλόγων που κάποιοι προσπαθούν να βάλουν στο στόχαστρο, μάλλον ζούμε μεγάλες στιγμές καθώς πρόκειται για αυτούς ακριβώς που καρπώθηκαν πολλά από αυτή τη φάμπρικα. Γιατί πολλές φορές οι “σύλλογοι” αλλά και πραγματικοί σύλλογοι ήταν το όχημα για τη συγκαλυμμένη χρηματοδότηση πολλών ΜΜΕ, που παριστάνουν τις “παρθένες” αλλά τσέπωσαν πολλά για “βιντεοσκοπήσεις”  και συνεχίζουν και τσεπώνουν αδιάλειπτα από πολλές πηγές. Εκμεταλλεύονται απλώς το γεγονός ότι δεν υπάρχει διάθεση να ασχολείται κανείς όλη μέρα με τη βρώμα αλλά και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος  υπέρ των ημετέρων αλλά και ότι οι ελεγκτικές αρχές σφυρίζουν μονίμως αδιάφορα στην Ξάνθη…

Και μια και το έφερε η κουβέντα, είναι απορίας άξιο γιατί το Κέντρο Πολιτισμού ανέθεσε και πλήρωσε την παραγωγή σποτ σε γνωστή εταιρία (που συμμετέχει στο γνωστό γαϊτανάκι των αναθέσεων και ελέγχεται για τιμολόγιά της από την πολιτεία) αλλά το κρύβει. Ήδη λίγες μέρες πριν την έναρξη του θεσμού κανείς δεν το έχει δει. Όμως είναι επιβεβλημένο (έστω αργοπορημένα) να αναρτηθεί στο Youtube, στη σελίδα των Γιορτών και στο γκρουπ του facebook.  (Αλλά άμεσα, τώρα, αυτό που παραδόθηκε όταν πληρώθηκε στις 4/8 και όχι να παραγγείλουν νέο σποτ…)

Βέβαια, αφού είναι τηλεοπτικό λογικά θα έπρεπε να προβληθεί τηλεοπτικά, εκτός αν πληρώνουν τηλεοπτικό σποτ για να μεταδοθεί από το ράδιο η αν παρήγγειλαν και πλήρωσαν τηλεοπτικό σποτ χωρίς να έχουν εξασφαλίσει πού θα προβληθεί, άρα σκόρπισαν δημόσιο χρήμα στο βρόντο. Φανταζόμαστε με την ίδια αξεπέραστη ποιότητα όπως η “δορυφορική μετάδοση”στο αντάμωμα των Σαρακατσάνων . Eίναι η συνεπής στήριξη για τον ελεεινό απόπατο της τοπικής κοινωνίας, που διασύρει καθημερινά κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ πολλοί σιωπούν…

fredtitoΚαι επειδή αρκετοί αυτές τις μέρες έβαλαν τους Συλλόγους των Γιορτών στο στόχαστρο και επιτίθενται ακόμη και για τις συνθήκες υγιεινής, ίσως πρέπει να πάμε στην άλλη πλευρά και να δούμε τι γίνεται με επαγγελματίες της Ξάνθης. Όπως πχ το φαινόμενο με τις σούβλες από κοτόπουλα που κατοικοεδρεύουν σε πεζοδρόμια, μέσα στον ήλιο και στα καυσαέρια. Η εικόνα αυτή δεν χαρακτηρίζει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη και τον “πολιτισμό” της αλλά τριτοκοσμικές χώρες και άρα ίσως πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν ελέγχοντας πρώτα εκεί.