Δραματικές εξελίξεις σημειώθηκαν στο Δήμο Ξάνθης την Παρασκευή.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τυπικά θέματα, μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης γνωστοποίησε ότι λίγο νωρίτερα ο Θ. Ξυνίδης κατέθεσε στην Εισαγγελία Μήνυση σε βάρος του Δημάρχου Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλο για αλλοίωση πρακτικού, παράβαση καθήκοντος και εξαπάτηση Δημοτικού Συμβουλίου.

Τι υποστηρίζει στη μήνυση ο Θ. Ξυνίδης

pz01
Η αρχική εισήγηση

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης, η μήνυση αφορά στην απαλοιφή μιας παραγράφου από το πρακτικό της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στις 23/3/16, στο οποίο ελήφθη η απόφαση για την Κανονιστική Απόφαση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην Παλιά Πόλη. Στην παράγραφο που – σύμφωνα με την αντιπολίτευση- περιλαμβάνεται στην εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής και απαλείφεται στη συνέχεια, προβλέπεται απαγόρευση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από τη Στοά Νούση μέχρι την τράπεζα Eurobank στη βορειοανατολική πλευρά της πλατείας.

pz4
Η απόφαση της Επιτροπής

Σύμφωνα όσα αναφέρονται στημήνυση, η παράγραφος 11 αφαιρείται από  την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η αρίθμηση αλλάζει και έτσι προωθείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εγκρίθηκε στις 27/6/2016. Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για την κανονιστική απόφαση προέκυψε όταν με πρωτοβουλία του Δημάρχου, που προεδρεύει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ελήφθη η απόφαση για τροποποίηση της αρχικής εισήγησης ώστε να μην επιτρέπεται η ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο απέναντι από το Κυβερνείο, στην οδό Πινδάρου.

Απειλείται με έκπτωση από το αξίωμα ο Δήμαρχος;

pz-3Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση, με βάση τα ισχύοντα,  πιθανή καταδίκη του Δημάρχου μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση από το αξίωμα καθώς και απόλυση από την εργασία του στο Δημόσιο ως εκπαιδευτικού.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και αρκέστηκε να σχολιάσει ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να λύσει προβλήματα με λάθος μέθοδο που δεν αρμόζει στο δημοτικό συμβούλιο ενώ, από την πλευρά του, ο Θ. Ξυνίδης απάντησε ότι εφαρμοζει δική του προτροπή να πηγαίνουν στον Εισαγγελέα όσα θεωρούν ότι είναι επιλήψιμα.

 Έντονη διαμάχη και αποχώρηση για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Κατά τα άλλα στη συνεδρίαση υπήρξε έντονη διαμάχη και για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Η αντιπολίτευση ζήτησε να γίνει συζήτηση για το θεσμό, με το Δήμαρχο να αρνείται και την παράταξη Ξυνίδη να αποχωρεί από τη συνεδρίαση. Βασικό θέμα της τακτικής συνεδρίασης ήταν η έγκριση του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του Δήμου Ξάνθης.

ds