Στα πλαίσια των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών της δράσεων, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  σε συνεργασία με τα τμήματα μουσικών σπουδών Πανεπιστημίων από Ελλάδα, Τουρκία & Βουλγαρία  οργανώνει στην Ξάνθη τον  Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2016 το  «All that Music  – η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»  11η περίοδος.

 Έντεκα  χρόνια, ταξιδεύοντας με τη μουσική, έχουμε ως σκοπό τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, όσο και με την ίδια μας την πόλη.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να συντονίσει τις μουσικές δράσεις στην πόλη μας (και ιδιαίτερα τα φεστιβάλ που οργανώνει η ΦΕΞ) ώστε να διευρυνθεί ο εκπαιδευτικός τους και όχι μόνο χαρακτήρας.

Κάθε χρόνο συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις περισσότεροι από 1500 μαθητές.

 

Το Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει τις εξής υποδομές:

  • Συνεργασία με τα τμήματα μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων: Ιονίου, Μακεδονίας, ΤΕΙ Άρτας, Τσελιάμπινσκ Ρωσίας, Φιλιππούπολης Βουλγαρίας και Αδριανούπολης Τουρκίας.
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μουσική καλλιέργεια των μαθητών της περιφέρειας.
  • Ένα αρχείο για το Μάνο Χατζιδάκι και την πόλη της Ξάνθης.
  • Μουσική Βιβλιοθήκη με την προσφορά της Σόνιας Θεοδωρίδου και πολλών άλλων δωρητών
  • Το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο Ράδιο Ξάνθη 93,5

 

Συνοπτικά οι κύκλοι εργασιών του Φεστιβάλ

 

1ος κύκλος –  2-3 πράγματα που ξέρω για  τη μουσική  

Πρόκειται για ένα κύκλο συζητήσεων, με μουσικά παραδείγματα (ανοιχτό στο κοινό) από την Μουσική Βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου» .  Στο φεστιβάλ γίνεται η έναρξη του κύκλου αυτού όπου θα συνεχιστεί για το 2017 στο ετήσιο ημερολόγιο  πολιτιστικό πρόγραμμα της ΦΕΞ

 

2ος κύκλος  – Εκπαιδευτικά προγράμματα  για μαθητές & όχι μόνο

Το φεστιβάλ (όπως και όλα τα μουσικά φεστιβάλ της ΦΕΞ) έχουν ως προτεραιότητά τους το εκπαιδευτικό μέρος.

Προσπαθούν να αξιοποιήσουν τόσο το δυναμικό της περιοχής όσο και τους συνεργαζόμενους φορείς και μουσικούς, ώστε να διαμορφώνουν ένα ετήσιο πρόγραμμα που προσφέρει στην τοπική κοινωνία μια πιο εξειδικευμένη γνώση.  Περισσότεροι από 1500 μαθητές κάθε χρόνο (Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης) αλλά και σπουδαστές και φοιτητές μουσικής παρακολουθούν κάποια από τα προγράμματα.

 

3ος κύκλος – Μουσικές συναντήσεις στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

Ο τελευταίος κύκλος του Φεστιβάλ  φέρνει τους μουσικούς, καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημίων, αλλά και πολλούς άλλους καλλιτέχνες στην πόλη μας σε επαφή με το κοινό, διαμορφώνοντας ένα μουσικό διάλογο με διάφορα είδη μουσικής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016  

Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

[Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ] «Μουσική στο Μουσείο?» Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.

Πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού. Απαραίτητη συμμετοχή στο τηλ 2541025421

 

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016  

Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

[12.00]  Έκθεση: Αρχαία Ελληνικά Όργανα και Αρχαία Ελληνικά επιτραπέζια παιχνίδια

[12.00]  Εργαστήριο εκμάθησης της αρχαίας λύρας

[20.30] Συναυλία «Το Κάλεσμα των Μουσών». Συναυλία με μελωδίες αρχαίας ελληνικής λύρας. Η αρχαιότερη ολοκληρωμένη μελωδία της ανθρωπότητας που διασώζεται σήμερα (τον Επιτάφιο του Σείκιλου), άλλες σωζόμενες αρχαίες μελωδίες, καθώς και σύγχρονους αυτοσχεδιασμούς με τη συνοδεία μίας 11χορδης αρχαίας λύρας τύπου χέλυς, φωνής και αρχαίου ντουντούκ.   Συνδιοργάνωση: Πειραματική Σκηνή Χρυσαλλίδα, Πολυχώρος Σείκιλο και Οργανοποιία Αναστάσιος.

Πληροφορίες τηλ 25410 25421

 

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016  

 [Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ] «Μουσικές συναντήσεις στα σχολεία»

καθηγητές, φοιτητές και καλεσμένοι μας, επισκέπτονται τα σχολεία του Νομού παρουσιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και συναυλίες.  Πληροφορίες τηλ 25410 25421

 

Τέταρτη 19 Οκτωβρίου 2016  

Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

[20.00] «Rodin & Klimt: Το φιλί» . Ο έρωτας και ο Θάνατος στην Τέχνη.

Με την Κική Χριστοδούλου, ιστορικό  τέχνης – μουσειολόγο

 

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016  

Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης  

[21.00] «Πνοή ζωής». Προβολή της ταινίας του Δημήτρη Βερνίκου και της Πόλυς Βλάχου.   Συζήτηση με τους σκηνοθέτες. Σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Ξάνθης.

Η 55χρονη ζωή του Σανατορίου του Γιατρού Καραμάνη στο Πήλιο, κατέγραψε δύο παγκοσμίους πολέμους, έναν εμφύλιο, πολλούς θανάτους, αλλά… και πολλούς έρωτες και χωρισμούς. Τρεις ερωτικές ιστορίες άφησαν έντονα τα χνάρια τους μέχρι σήμερα…

 

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016  

[11.00]   σχολεία  Ξάνθης «Μάνος Χατζιδάκις – είδωλο στον καθρέπτη»

[21.00] Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης «Μάνος Χατζιδάκις – είδωλο στον καθρέπτη». Προβολή της ταινίας του Δημήτρη Βερνίκου. Συζήτηση με το σκηνοθέτη

 «Μάνος Χατζιδάκις – είδωλο στον καθρέπτη»  / Δημήτρης Βερνίκος

Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι μια μουσική ιδιοφυία που διέγραψε μεγάλη δημιουργική πορεία, ενώ αντιμετώπισε με σκεπτικισμό και αμφισβήτησε παγιωμένες αντιλήψεις. Με το τραγούδι και τη μουσική του απευθύνθηκε στην ονειρική διάσταση του ανθρώπου, δείχνοντας το δρόμο προς την ελευθερία και το ασυμβίβαστο… 18 Απριλίου 1961. Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού στον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» της ταινίας “Ποτέ την Κυριακή”. Η τελετή απονομής γίνεται χωρίς τον Μάνο και το Όσκαρ για πρώτη φορά στην ιστορία του μένει ανεπίδοτο… Τα «Παιδιά του Πειραιά» θα ταλαιπωρήσουν για πολλά χρόνια τον μουσικό πατέρα τους με τη φήμη τους. Εκείνος θα συνεχίσει να προβάλει τα οράματά του στην πιο ακραία μορφή τους και να φανερώνει με κάθε τρόπο το βαθύτερο νόημα της τέχνης. Όσο για το Όσκαρ…

 

Κυριακή  23 Οκτωβρίου 2016  

Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)

[21.00] «η Σόνια Θεοδωρίδου τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι» 

H διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου εμφανίζεται στην Ξάνθη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, όπου θα ερμηνεύσει  μία ανθολογία από τα ομορφότερα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

Η Σόνια Θεοδωρίδου έχει εμφανιστεί στις πιο αναγνωρισμένες όπερες και σε σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Έχει δώσει πολλά κονσέρτα και έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους και ορχήστρες σε ολόκληρο τον κόσμο.  Στο πιάνο ο Λευτέρης Μισιργής.

Είσοδος 10€ οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

 

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016  

Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

[19.00] «Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη – Μία προσέγγιση από τον Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη». O μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης, μοιράζεται την γνώση και την προσωπική του προσέγγιση επάνω στο έργο «Άξιον Εστί», με μία σειρά διαλέξεων ανά την Ευρώπη και την Ελλάδα, προκειμένου το κοινωνήσει ο ίδιος την προσωπική του ματιά.  Η διάλεξη – διάρκειας δυόμιση ωρών ( με διάλλειμα ), χρησιμοποιεί μουσικά παραδείγματα από το έργο, με προβολές αποσπασμάτων συναυλιών και ντοκουμέντα από το αρχείο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

 

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016  

Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

[20.00] «VIOLIN & GUITAR DUO»

Με τους Κωνσταντίνο Λεοντάρη στο βιολί και τον Αλέξη Μπάγια στην κιθάρα, ερμηνεύοντας τα έργα των P. Locatelli: Sonata in G major / N. Paganini: Centone di Sonata / F. Sor –Romanze / N. Paganini – Cantabile / Lehonard von Call: Serenade / A. Piazzolla – Libertango

 

 

Τετάρτη 26  Οκτωβρίου 2016  

Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

[20.00] Θέματα νεότερης ιστορίας «Το έπος του ’40. Ξανθιώτες Ήρωες- Πολεμιστές».   (Α. Γεωργαντζής, Γρ. Λεοντιάδης, Χαρ. Καλαϊτζίδης). Σε συνεργασία με ΕΑΑΣ

 

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016  

Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)

 [21.00] «VIOLIN&PIANO» Με τους Σπύρο Γκικόντη στο βιολί και τον Νίκο Λαβασά στο πιάνο, ερμηνεύοντας τα έργα των: Pablo de Sarasate: Spanish Dances op.22 no.1 & Zigeunerweisen Op.20 / Manuel De Falla: Spanish Dance No.1 /  Paganini: caprice No 24 – No 13- No 14 / Astor Piazzolla Tango-Etude No.3

Είσοδος 5€ οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

 

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016  

σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

 [21.00] «Trakya University Ensemble»(TR). Συναυλία με το κουιντέτο του Trakya University από την Αδριανούπολη. Το σύνολο, ιδρύθηκε το 2007 κι αποτελείται από καθηγητές του Πανεπιστημίου. Έχει δώσει πολλά κονσέρτα τόσο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.

Είσοδος 5€ οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

 

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016  

καπναποθηκη ΦΕΞ (Πλάτωνος 27)

 [21.00] «Είμαι Βιολί, είμαι όλοι τους και είμαι ένα… » Μια παράσταση και συναυλία με την θεατρική ομάδα της ΦΕΞ «οδός ονείρων» στο κείμενο του Δ. Βλάχου «Γεννήθηκα στα 1764» και  με τον Σπύρο Γκικόντη στο βιολί ερμηνεύοντας έργα των: YSAYE :BALLADE/  BACH: CHACONNE & PAGANINI: CAPRICE 24

Είσοδος 5€ οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

 

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016  

σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

 [19.00] «Φωνητικό Συγκρότημα ΙΣΚΡΙΤΣΑ»(BG). Το θεατρικό μουσικό εργαστήρι της ΦΕΞ για παιδιά και εφήβους, κι η υπεύθυνη του τμήματος κα Βάνια Φίτσεβα, προσκαλεί και παρουσιάζει στην σκηνή της ΦΕΞ το συγκρότημα του Παιδικού εφηβικού Φωνητικού Συγκροτήματος ¨ΙΣΚΡΙΤΣΑ” από το Καζανλάκ της Βουλγαρίας. Το συγκρότημα με καλλιτεχνική διευθύντρια την Κα Στέφκα Ντένεβα θα μας τραγουδήσει παραδοσιακό αλλά και έντεχνο τραγούδι και συνθέσεις.  Επίσης, δημοφιλή  κομμάτια από την διεθνή  μουσική σκηνή, γνωστά  ιταλικά και γαλλικά παραδοσιακά τραγούδια.

 

Τριτη 1 Νοεμβρίου 2016  

Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

[17.30] «Ζωγραφίζοντας τη Λιλιπούπολη» Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ ακούει και ζωγραφίζει τους ήρωες και σκηνές από τη Λιληπούπολη. Το εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ οργανώνει κάθε χρόνο ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής. Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού  – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421  Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

 

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016  

Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

[20.00] Τέχνη και πολιτική»  60’

Ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη   

Ο Κωστής Σταφυλάκης, τεχνοκριτικός, εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων στην Ελλάδα και Βερολίνο, σε συναντήσεις του με καλλιτέχνες, θεωρητικούς της τέχνης προσπαθεί να φωτίσει τη σχέση Τέχνης και Πολιτικής σήμερα.

 

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016  

art factory

 [23.00] «Latin stories». Τo Εργαστήρι Latin SalsaBallroom της ΦΕΞ, οργανώνει μια βραδιά γνωριμίας με την λατινοαμερικάνικη μουσική και κουλτούρα και σας προσκαλεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ να χορέψετε και να διασκεδάσετε μαζί μας. Το εργαστήρι οργανώνει μαθήματα εκμάθησης λατινοαμερικάνικων χορών (Salsa Cubana, Rueda de Casino, Bachata, Merengue, Rumba Cubana, Reggaeton, Kizomba, Paso Doble, Samba, Cha-cha) για αρχάριους και προχωρημένους.

Πληροφορίες για το εργαστήριο Ιωαννίδης Βασίλης τηλ.  6948538539

 

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016  

σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

[23.00]«Tango stories».To Εργαστήρι Tango (TangoAires) της ΦΕΞ, οργανώνει μαθήματα εκμάθησης Αργεντίνικου Tango για αρχάριους και προχωρημένους. Το εργαστήριο οργανώνει ακόμη χορούς – milongas – ποιητικές βραδιές και άλλες δράσεις φέροντας τους ενδιαφερόμενους κοντά στην Aργεντίνικη κουλτούρα  κι σας προσκαλεί να γνωρίσετε αυτό το βράδυ το tango μέσα από μουσικές, χορευτικές, ποιητικές και άλλες «tango stories».  Πληροφορίες για το εργαστήριο Γιάννης Δάφνης, τηλ. 6948878929

 

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016  

Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

[20.00]   «Μνήμη Κώστα Νικήτα»  62‘ και «Σκαλκώτας  – Χρήστου» 25’

Ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη   

 

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016  

Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

[20.00]  «Χρήστος Σαμαράς» 60’  

Ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη   

 

Σάββατο 19  Νοεμβρίου 2016  

σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

[19.00] «Το λαϊκό παραμύθι: ένα μέσο αυτονομίας και ενηλικίωσης». 

Με την Λίλη Λαμπρέλλη, συγγραφέα, αφηγήτρια παραμυθιών

 

Κυριακή 20  Νοεμβρίου 2016  

σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

[11.00] «Εισαγωγικό σεμινάριο για το λαϊκό παραμύθι και τη συμβολική του προσέγγιση»

Με την Λίλη Λαμπρέλλη, συγγραφέα, αφηγήτρια παραμυθιών.

Πληροφορίες συμμετοχές στο τηλ. 25410 72363 – 6978556997 Δήμητρα Πυργελή.

 

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016  

σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

[20.00] «Ανατολή, Ανατολή μου». Με την «Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής» της ΦΕΞ, θα παρουσιάσει γνωστές και άγνωστες μουσικές, τραγούδια και οργανικούς σκοπούς του ελλαδικού χώρου αλλά και της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου συνενωμένα κάτω από όμοιες τροπικές και ρυθμικές δομές οι οποίες λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και αποδεικνύουν με το πιο περίτρανο τρόπο το κατ’ άλλους προφανές, τις κοινές καταβολές του συνόλου των μουσικών ιδιωμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Είσοδος 5€ οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

 

Τρίτη  22 Νοεμβρίου 2016  

σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

[22.00] «Swing stories». To Lindy Hop [Swing]  είναι ο πρώτος αφροαμερικάνικος χορός σε ζευγάρια και αναπτύχθηκε στην Αμερική τις δεκαετίες ’20-’40 μέσα από τη swing μουσική των Big Bands και την ανάγκη των αφροαμερικανών να ξεφύγουν από τις δυσκολίες της καθημερινότητας! Είναι ένας ελεύθερος και αυτοσχεδιαστικός χορός που στηρίζεται στην επικοινωνία leader και follower καθώς και στην έκφραση των συναισθημάτων του χορευτή μέσα από τη μουσική! Πληροφορίες για το εργαστήριο στο email lindyhopxanthi@yahoo.com

 

Τετάρτη  23 Νοεμβρίου 2016  

Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

[20.00] «Η μουσική στην Ελληνική Λαογραφία».

Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης.

 

 

Κυριακή  27  Νοεμβρίου 2016  

δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

[21.00] « ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ QUARTET – “EIGHT WINDS”»

Σωκράτης Σινόπουλος: λύρα / Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο / Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο / Δημήτρης Εμμανουήλ: κρουστά.  «Οι στοχαστικές συνθέσεις και οι γοητευτικές μπαλάντες του άλμπουμ δίνουν τον κεντρικό μελωδικό ρόλο στη λύρα που υποστηρίζεται από το ευαίσθητο πιάνο του Γιάννη Κυριμκυρίδη και την λεπτεπίλεπτη παρουσία του μπάσου του Δημήτρη Τσεκούρα και των ντραμς του Δημήτρη Εμμανουήλ». Από το εισαγωγικό σημείωμα της ECM

Είσοδος 10€ οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

 

Τετάρτη  30  Νοεμβρίου 2016  

Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

[20.00] «Η νέα και ο θάνατος» . Ο έρωτας και ο Θάνατος στην Τέχνη.

Με την Κική Χριστοδούλου, ιστορικό  τέχνης – μουσειολόγο

 

Οργάνωση: Μουσική Βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου»

Συνδιοργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – Περιφερική Ενότητα Ξάνθης

 

Με την υποστήριξη των:  Υπουργείο Πολιτισμού / Δήμος Ξάνθης / Δήμος Αβδήρων /

Τμήματα μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων: Ιονίου, Φιλιππούπολης & Αδριανούπολης