Στην Ξάνθη βρέθηκε τη Δευτέρα ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

Από το πρωί της ημέρας και μαζί με τους βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Στάθη Γιαννακίδη επισκέφθηκε αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν διακριθεί και βραβευτεί καθώς και διάφορες παραγωγικές μονάδες, τον αλιευτικό συνεταιρισμό της Βιστονίδας και Φαναρίου καθώς και το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” όπου εκεί  έγινε παρουσίαση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος Διαχείρισης Αγροτικής Παραγωγής. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο της Μύκης και το Μητροπολίτη Ξάνθης. Το βράδυ παραβρέθηκε σε κομματική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο Εργατικό Κέντρο και παραχώρησε συνέντευξη τύπου συνοδευόμενος από το Γραμματέα του κόμματος Γιώργο Χατζηθεοδώρου.

Κατά την περιοδεία του στον νομό, επισκέφτηκε τους Αλιευτικούς Συνεταιρισμούς Πόρτο Λάγους και Φαναρίου, αγροτοδιατροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες της  της πεδινής και ορεινής Ξάνθης.

Ακόμη, επισκέφτηκε το ερευνητικό κέντρο “Αθηνά”,

Συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό

mpolaris-xanthiΌπως ανέφερε, στόχος της επίσκεψής ήταν να έρθει σε επαφή και να συζητήσει με ανθρώπους και προσπάθειες που δείχνουν το δρόμο αλλαγής κατεύθυνσης, το μοντέλο του παραγωγικού-αγροδιατροφικού τομέα που χρειάζεται η χώρα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο που συνάντησε στις επισκέψεις που είχε και σημείωσε ότι εκπληρώνουν τους βασικούς στόχους για το μέλλον της Γεωργίας  που είναι η καινοτομία στην παραγωγική αλυσίδα, η ποιότητα και η πιστοποίηση επώνυμων προϊόντων ώστε να είναι ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον, χρησιμοποιώντας τα παράδειγμα γαλακτοπαραγωγικών και κτηνοτροφικών μονάδων της Ξάνθης που πρωτοπορούν, νέους αγρότες και ομάδες με υποδομές, συσκευαστήρια, τυποποιητήρια και ψυγεία.

Χρησιμοποίησε το παράδειγμα του βαμβακιού, το οποίο όπως είπε, οδηγήθηκε στην απαξίωση εξαιτίας των πολιτικών “όλα τα κιλά όλα τα λεφτά”. Απαντώντας και σε ερώτηση σχετικά με τα ΕΝΚΛΩ σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται για να επανακάμψει όλος ο κλάδος που έχει καταστραφεί,  είναι οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης: “Θέλουμε ποιοτικό βαμβάκι, που θα είναι ένα εκλεκτό προϊόν,  θα καταλήγει στις πιο απαιτητικές αγορές και ενθαρρύνουμε τη δημιουργία clusters που θα περιλαμβάνουν την παραγωγή, τους εκκοκκιστές, την κλωστοϋφαντουργία”

Η ΕΕ προωθεί τους συνεταιρισμούς

mpolaris-4Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο μακρινά και μελλοντικά είναι όλα αυτά, σημείωσε, ότι οι αναφορές του δεν αφορούν οράματα του απώτερου μέλλοντος αλλά είναι χειροπιαστά παραδείγματα, όπως διαπίστωσε και στην Ξάνθη. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον των συνεταιρισμών και το θεσμικό εκσυγχρονισμό σημείωσε ότι το συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα έχει υποστεί μια συντριβή, η οποία οφείλεται στους κανόνες που ίσχυσαν στο παρελθόν. Όπως τόνισε, η Ε.Ε. προωθεί τους συνεταιρισμούς και το συνεργατικό πνεύμα και η πολιτική της βασίζεται στις ομάδες παραγωγών ενώ υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα σε όλη τη χώρα.

Σε ότι αφορά στο Δήμο Μύκης ο Αν. Υπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι συνάντησε όλο το συμβούλιο και μίλησε για την προστιθέμενη αξία που πρέπει να προσδώσουν στα προϊόντα που παράγουν, όπως γάλα και ζώα βιολογικά που δεν έχουν πιστοποιηθεί,  κάτι που απαιτεί οργανωμένη προσπάθεια. Όπως είπε κάθε παραγωγική βάση είναι μια ψηφίδα στο συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο και έτσι πρέπει να κινηθεί όλος ο αγροδιατροφικός τομέας, σύμφωνα με τον Μ. Μπόλαρη.

Επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και πολιτική ενισχύσεων

mpolaris-2Ο Αν. Υπουργός  αναφέρθηκε και στον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά έχει καταβάλλει αποζημιώσεις ήδη μέχρι και το Μάρτιο του 2016 ενώ στο παρελθόν καθυστερούσε 2 χρόνια. Παράλληλα σημείωσε ότι έχουν καταβληθεί οι επιδοτήσεις για τα έτη 2012-13-14 για τις οποίες ανέφερε ότι υπήρχαν τα χρήματα αλλά δεν δόθηκαν ενώ συνολικά για τη λογική των ενισχύσεων υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μια οριζόντια κατανομή με αρκετή βιασύνη για λόγους απορρόφησης αλλά μια στοχευμένη προσπάθεια που θα υπακούει σε μια συγκεκριμένη λογική για την παραγωγή.

Τέλος, ερωτηθείς για τη φορολογία των αγροτών και τα προβλήματα, ο Μ. Μπόλαρης ανέφερε ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν συζητηθεί έντονα, έχουν αυξηθεί μόνο για το 10% του συνόλου στον αγροτικό κόσμο και στα μεγάλα εισοδήματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά “όπως πληρώνει ο εργάτης και ο επαγγελματίας πρέπει να πληρώνει και ο αγρότης που καλλιεργεί 2000 στρέμματα ή ο κτηνοτρόφος που έχει 500 ζώα”.

Η περιοδεία του Μ. Μπόλαρη στη Θράκη συνεχίζεται την Τρίτη με την Κομοτηνή.

myki mpolaris-exo

 

 

Κράτα το

Κράτα το