Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γραμματείας της Πολιτικής Επιτροπής της Λαϊκής Ενότητας Ξάνθης πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο οι εξής δράσεις:

1. Έκδοση φυλλαδίου στην ελληνική και τουρκική για το αγροτικό – κτηνοτροφικό ζήτημα στην Ξάνθη και διανομή σε όλα σχεδόν τα χωριά του κάμπου και του ορεινού όγκου από συνεργεία της ΛΑΕ.
2. Έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου για τα ζητήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων και διανομή τους στα καταστήματα της πόλης της Ξάνθης – ενημέρωση για την εκλογή ενός αντιπροσώπου της ΡΑΚΕΒΕ (νέα παράταξη στους ΕΒΕ της ΛΑΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ.
3. Παραλαβή φυλλαδίων από τα κεντρικά αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και διανομή τους με συμμετοχή μελών της ΛΑΕ στις παραστάσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων στο Ειρηνοδικείο Ξάνθης, ώστε να μην πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός στον τόπο μας που αφορά σε πρώτη κατοικία ή άλλο ακίνητο φτωχών βιοπαλαιστών που αδυνατούν να πληρώσουν δόσεις εξ αιτίας της κρίσης, της αναδουλειάς και της ανεργίας.
4. Συμμετοχή των μελών και φίλων της ΛΑΕ σε ομιλία-ανάλυση μέλους της Γραμματείας ΛΑΕ Ξάνθης και μέλους του ΔΣ του Επιμελητηρίου, αναφορικά με τις δυσοίωνες προοπτικές επιβίωσης των ΕΒΕ και των ΜμΕ στη χώρα μας εφαρμόζοντας συνεχή μνημόνια.
Ήδη εχθές μέλη της Πολιτικής Επιτροπής διένειμαν εκατοντάδες φυλλάδια για το αγροτο-κτηνοτροφικό στα χωριά Βαφέικα – Γενησέα – Άβδηρα – Μάντρα κ.α. που παραλήφθηκαν και διαβάστηκαν με έκδηλο ενδιαφέρον από τους κατοίκους στα καφενεία και στους χώρους συνάθροισης.
Το φυλλάδιο αναφέρει:

Να προστατέψουμε την αγροτική – κτηνοτροφική παραγωγή, τον πνεύμονα της περιοχής μας

Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή αποτελεί τον πνεύμονα της περιοχής μας. Μετά την διάλυση των συνεταιριστικών εργοστασίων και άλλων μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων, αποτελεί πλέον την κύρια πηγή εσόδων για τις περισσότερες οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Η εξαθλίωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα είναι διαρκής, λόγω της συνεχούς φορομπηχτικής οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Η ήδη υψηλή φορολογία, έγινε ακόμα υψηλότερη, καθώς αυξήθηκε ο συντελεστής και η προκαταβολή του φόρου, οδηγώντας πολλούς αγρότες στην αδυναμία πληρωμής όλων των υποχρεώσεών τους. Το ασφαλιστικό ταμείο, ο ΟΓΑ, έχει αυξήσει την ασφαλιστική εισφορά, καθιστώντας αδύνατη την ανταπόκριση στην πληρωμή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύνταξης.

Πρόσφατα, οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης των μικρών αγροτο-κτηνοτρόφων εντάθηκαν ακόμη περισσότερο, καθώς αυξάνονται τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ έως και 25% και καταργείται η επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου. Φαινόμενα που οδηγούν τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες στην απόλυτη ένδεια και στην αδυναμία εκπλήρωσης οποιασδήποτε υποχρέωσης προς το κράτος. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, καπνού και γάλακτος, τις υψηλές τιμές στα γεωργικά εφόδια και το αγροτικό ρεύμα, τις καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων και στην επιστροφή του καταναλωθέντος πετρελαίου, μαραζώνουν την τοπική οικονομία. Οδηγούν τον κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο στην απόλυτη φτώχεια.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα από τις Κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, καθώς και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ μετά την επαίσχυντη κωλοτούμπα της 13ης Ιούλη που κατέληξε στην υπογραφή και εφαρμογή του 3ου Μνημονίου. Αποτελούν επίσης μέρος της γενικότερης καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την ΕΕ, της γερμανοκρατούμενης πολιτικής του κοινού νομίσματος Ευρώ, που καθιστά τις χώρες του νότου δέσμιες στην Ευρωζώνη, ώστε να διοχετεύουν χρήματα στις Γερμανικές τράπεζες. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως τομέα, αντιλαμβανόμαστε ότι κανένα μέλλον δεν έχουμε με την εφαρμογή των μνημονιακών αποφάσεων. Χρειάζεται σήμερα ένα νέο ελπιδοφόρο, εναλλακτικό στα μνημόνια και στον ευρωμονόδρομο, αναπτυξιακό σχέδιο.

Είναι απολύτως αναγκαία η δημιουργία ενός ευρύτερου Αριστερού-Αντιμνημονιακού μετώπου, με κύριο κορμό τη ΛΑΕ και άλλες αριστερές και ριζοσπαστικές προοδευτικές δυνάμεις. Με στόχο να καταργηθεί κάθε μνημονιακός νόμος, να βγει η χώρα από το κοινό νόμισμα, και να εφαρμοστεί μια φιλολαϊκή πολιτική αντιλιτότητας. Με τη βαθειά διαγραφή του δημοσίου χρέους και των ιδιωτικών χρεών (σεισάχθεια) και την ίδρυση κρατικών τραπεζών, κόντρα στην κυριαρχία του Ευρώ και των υποχείριών τους ιδιωτικών τραπεζών. Για να ανασάνει η χώρας μας και ο λαός της, να μπει στο δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, χωρίς ανεργία και άδικη φορολογία. Στο δρόμο μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.