fredtitoΤο ήρεμο και ήπιο κλίμα που επικρατεί στην κούρσα της διαδοχής του Περιφερειάρχη, ενδεχομένως να διαταράχθηκε στιγμιαία, όπως μαρτυρά η επιστολή Μ. Αμοιρίδη. Όμως όλα αυτά, είναι γνωστό πως αποτελούν πρόκληση τεχνητής έντασης από εξωγενείς παράγοντες, γραφικούς εδώ και δεκαετίες. Συνολικά όμως φαίνεται ότι συνεχίζεται χωρίς άλλες εντάσεις αυτή η περίοδος μέχρι την εκλογή του νέου Περιφερειάρχη.

Βέβαια είναι μια διαδικασία που απαιτεί από τους συμμετέχοντες να σταθμίσουν πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Συμπάθειες και μη, ικανότητες, χωρική συνάφεια και πολλά άλλα παίζουν πάντα ρόλο.Η χωρική συνάφεια θα παίξει ρόλο και σε δεύτερο χρόνο, στην τελική ψηφοφορία και τις ζυμώσεις που θα γίνουν. Για αυτό άλλωστε υποβόσκει και μια υποψία ότι τα πράγματα για τους Μακεδόνες είναι πιο δύσκολα από ότι για τους Θρακιώτες. Σωστό είναι αλλά δεν μπορεί και η Θράκη να μονοπωλεί εσαεί την Περιφέρεια.

fredtitoΠάντως, είναι μια σοβαρή διάσταση το γεγονός ότι οι εκλέκτορες πρέπει να συνυπολογίσουν ότι αυτός που θα εκλεγεί θα οδηγήσει την παράταξη της πλειοψηφίας στις εκλογές του 2019 και άρα πρέπει να εκπληρώνει και τις αρετές ή τα προσόντα που απαιτούνται για κάτι τέτοιο. Πάντως, ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος έχει αυξημένη αίσθηση αυτοσυντήρησης και η συνοχή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως και αν κυλήσει η διαδικασία της διαδοχής.

fredtitoΣχόλιο ενός συμπολίτη για την υπόθεση με τα δικαστήρια των κατοίκων του Δροσερού στη Ζάκυνθο:Είναι μια απολύτως ρυθμισμένη επιχείρησης εξόντωσης. Σαν τις μπεκάτσες…. Προηγείται πρόστιμο 5000. Όποιος δεν πληρώσει πάει μέσα.. Απλώς πρέπει να καταργηθεί ο νόμος του Σαμαρά. Όχι, η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Είναι δύσκολο να διώξει το οικονομικό έγκλημα. Υπολήπτεται και τους πλουσίους… Είναι αντανακλαστικό…. Πάντως, δεν κατέστρεψαν οι τσιγγάνοι την χώρα…”

Και επειδή υπάρχει και μια κοινωνική προκατάληψη, μερικές φορές αυτόματη, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί που διώκονται δεν είναι οι “Δροσερίτες” που κλέβουν ή αυτοί που πωλούν ναρκωτικά και πρωταγωνιστούν στο αστυνομικό δελτίο. Είναι οι τσιγγάνοι που ταξιδεύουν από μέρος σε μέρος για να το μεροκάματο και άρα δεν απαντούν το στερεότυπο που έχει δημιουργηθεί στην Ξάνθη εξαιτίας της εγκληματικότητας του εξαθλιωμένου συνοικισμού αλλά στο στερεότυπο που κυριαρχεί διεθνώς.