Στην κατάμεστη αίθουσα, Aula Magna στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana στο Βατικανό, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία, το Σάββατο στις 12 Νοεμβρίου 2016, η ετήσια τελετή βράβευσης των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca. Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο βραβεύθηκαν για το πλούσιο έργο τους και την εθελοντική τους δράση.

Στη διεθνούς φήμης Ελληνίδα Ερευνήτρια του Τμήματος Βιοεπιστημών στη NASA, Ελένη Αντωνιάδου, απονεμήθηκε Βραβείο Επιστήμης και Έρευνας, το οποίο της παρέδωσε η Αρχαιολόγος-Επικοινωνιολόγος, Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων G. Sciacca, Βίκυ Μπαφατάκη. Η Ελένη Αντωνιάδου είναι η επιστήμων που δημιούργησε την πρώτη τεχνητή τραχεία και μάχεται για την δημιουργία οργάνων από βιο-υλικά, ώστε να παταχθεί το εμπόριο οργάνων.

Βραβείο Ιατρικής Επιστήμης και Ανθρωπισμού έλαβε ο Καθηγητής Επειγοντολογίας της Ιατρικής Σχολής Βέρνης Ελβετίας, Αριστομένης Εξαδάκτυλος. Το βραβείο του παρέδωσαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Cincinnatti Η.Π.Α. Καθηγητής Peter Emmett Landgren και ο Πρίγκιπας Guglielmo Giovanelli Marconi. Στην βράβευσή του παρούσα και η Γ.Γ. Βίκυ Μπαφατάκη που του απέδωσε ειδικό βραβείο από την Ελλάδα και τον συλλέκτη τέχνης Γιώργο Ολύμπιο, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Κώστα Βαρώτσο.

Ανώτατο Θεσμικό βραβείο απονεμήθηκε στον Αντιεισαγγελέα και Συνταγματάρχη Πεζοναυτών, Matthew Bogdanos για το τεράστιο θεσμικό και εθελοντικό έργο του ενάντια στην αρχαιοκαπηλία. Το βραβείο του απένειμε ο γνωστός δικηγόρος και τελετάρχης Δρ. Antonio Circosta.

%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1-15Στους αδελφούς, Γιώργο και Φώτη Πονηρό, απονεμήθηκε Βραβείο Τέχνης για το κόσμημα και για την εθελοντική τους προσφορά στα Sciacca. Τιμήθηκαν από τους Δρ. Sergio Tamagno και Β’ Γενικό Γραμματέα Sciacca και Νομικό Francesco de Nardis.

Το Βραβείο Αρχαιολογίας έλαβαν ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Cincinnati, Jack Davis και η Ερευνήτρια Αρχαιολόγος Stocker. Η ανακάλυψη εκ μέρους τους ‘‘του τάφου του πολεμιστή της Πύλου’’ έδωσε νέα δεδομένα στην επιστήμη της ιστορίας. Η απονομή έγινε από τον Καθ. Antonio Persici, και τον Στρατηγό Gerardo Restaino.

Στη νεαρή Ρωσίδα, διεθνούς φήμης σοπράνο, Yulia Lezhneva, παρεδόθη από τους Αν. Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων Αναστάσιο Θοεδωρακέα και τον διπλωμάτη Γεώργιο Ολύμπιο, το Βραβείο Μουσικής. Η μαγευτική φωνή της και η εντυπωσιακή εμφάνισή της συγκίνησαν μικρούς και μεγάλους.

Στον πολυβραβευμένο φωτογράφο από την Πολωνία, Marcin Ryzcek, απονεμήθηκε το Βραβείο Φωτογραφίας, το οποίο του παρέδωσε ο Υπεύθυνος Εθιμοτυπίας εξωτερικού, Γιώργος Τσούκαλης.

Ο Καθηγητής του MIT Univeristy Εrik Demaine, παρέλαβε διπλό βραβείο Επιστήμης – Έρευνας & Τέχνης για το σπουδαίο έργο του στο χώρο της επιστήμης και της τέχνης για τα origami του που βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Το βραβείο παρέδωσαν η Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Sciacca- Φιλόλογος Κατερίνα Νίκου και ο Καθηγητής και γλύπτης Κώστας Βαρώτσος.

Εγκάρδια χειροκροτήθηκε ο νεαρός συγγραφέας Giacomo Mazzariol. Τo βραβείο τού απένειμε η Εκπρόσωπος των Sciacca στην Ελβετία και συγγραφέας, Βενετία Chuard.

Στον σπουδαίο Καθηγητή Νομικής Αlberto Alemanno, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα 40 μυαλά στον κόσμο, σύμφωνα με έγκριτα περιοδικά, απονεμήθη το Βραβείο Νομικής Επιστήμης Στους Giovanni Giuliani και Ilia Verenziani παραδόθηκαν Διπλώματα Αξίας από την Υπ. Γραμματείας Ελλάδος, Θεανώ Καρατσιουμπάνη.

Ο Καρδινάλιος Luis Antonio Gokim Tagle παρέλαβε το Βραβείο Κουλτούρας, από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Κράτους Sergio Santoro. Τιμητικά στην βράβευσή του παρέστησαν οι: Πρόεδρος Sciacca, Rev. Καθ. Βruno Lima, Dott. Fabrizio Marsili, η Γ.Γ. Μπαφατάκη, ο Δρ. Tommaso Rossi. Το εθιμοτυπικό δαχτυλίδι του παρέδωσαν οι κοσμηματοποιοί Γιώργος και Φώτης Πονηρός.

Τέλος, το Απόλυτο Βραβείο Giuseppe Sciacca απονεμήθηκε από τους: Καρδινάλιο Dario Castrillón Hoyos, τον Don Bruno Lima, τον Fabrizio Marsili, την Γ.Γ. Βίκυ Μπαφατάκη κι τον Δρ. Tommaso Rossi, στο 11χρονο τυφλό «παιδί-θαύμα», μοναδικό πιανίστα και συνθέτη από τη Σκωτία, τον Ethan David Loch ο οποίος αποτελεί μία διάνοια στη μουσική και ειδικότερα στο πιάνο.

%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1-17Η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη είχε συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, με τον οποίο συνομίλησε για τα Sciacca, και για το προσφυγικό θέμα, για το οποίο ο Πάπας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Παρέστη στη συνάντηση και ο Αν. Διεθνών Σχέσεων, Αναστάσιος Θεοδωρακέας, ο οποίος τον ενημέρωσε για το Απόλυτο Βραβείο, τον Ethan Loch, τον 11 χρονο τυφλό πιανίστα από τη Σκωτία.

Επίσης, σε όλα τα επιτελικά στελέχη από την Ελλάδα απονεμήθηκε μετάλλιο για την προσφορά τους από τον Comandante της Gedarmeria Giani Domenico, τον άνθρωπο ‘‘φύλακα άγγελο’’ του Πάπα, ενώ η Γ. Γ. παρέλαβε και Δίπλωμα.

Επίσης, στελέχη και βραβευθέντες επισκέφτηκαν τον Έλληνα Πρέσβη στη Ρώμη, Θεμιστοκλή Δεμίρη, μετά από πρόσκλησή του και τον ενημέρωσαν για τα βραβεία Sciacca.

Τα βραβεία που απέσπασαν άριστες κριτικές, φιλοτεχνήθηκαν από την γλύπτρια Χριστίνα Σαραντοπούλου και υλοποιήθηκαν από τον Νίκο Ναυπλιώτη και την Glassious. To απόλυτο βραβείο δημιουργήθηκε από τον εξαιρετικό καλλιτέχνη Σάκη Χειλέλη.

Η Γ.Γ. Βίκυ Μπαφατάκη δήλωσε «η φετινή τελετή ήταν συγκινητική και οι βραβευθέντες άνθρωποι με ποιότητα και σπουδαίο έργο. Μοναδικές οι στιγμές που ζήσαμε και οι φιλίες που γεννήθηκαν. Είμαστε περήφανοι για τους Έλληνες που βραβεύτηκαν, για την παρουσία σημαντικών Ελλήνων, αλλά και της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο».

Πολυτελείς συσκευασίες τσίπουρο προσφέρθηκαν από τον Ν. Κατσαρό σε Καρδιναλίους και σε διάσημους καλεσμένους.

Το φόρεμα της Γ.Γ. Βίκυς Μπαφατάκη δημιούργησε η Κατερίνα Σαακίδου, τα κοσμήματα η Φωτεινή Ναβογιάν, ενώ την Υπ. Διεθνών Σχέσεων Κατερίνα Νίκου έντυσε η σχεδιάστρια Δάφνη Βαλέντε.