Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Μίνωας», παρουσιάζουν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, στις 19.00, τον επισκέπτη καθηγητή της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τ. βουλευτή Ροδόπης, Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη και το βιβλίο του με τίτλο:

«Θράκη: Το επόμενο βήμα…»

Το βιβλίο «Θράκη, το επόμενο βήμα», σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, “είναι μία μελέτη η οποία αποτυπώνει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Επίσης περιγράφει βιώματα και εμπειρίες από την περιοχή, καταθέτει τα χαρακτηριστικά της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που έχουμε οικοδομήσει όλοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, τους βασικούς σταθμούς στροφής στη μειονοτική πολιτική, ενώ καταγγέλλει τη χειραγώγηση της μειονότητας, όποτε αυτή επιχειρήθηκε”.

Στο βιβλίο, με ιδιαίτερη έμφαση αναλύονται οι εξής θεματικές:

  • Η αλήθεια για το νομικό και πραγματικό status της μουσουλμανικής μειονότητας.
  • Τα λάθη και τα επιτεύγματα της ελληνικής πολιτικής από την “Αρχή της αμοιβαιότητας στη Συνθήκη της Λωζάνης” έως την “Πολιτική της Θετικής Διάκρισης”.
  • Ο ρόλος του τουρκικού γενικού προξενείου της Κομοτηνής και η «εμπιστοσύνη» ως καταλύτης για την εδραίωση της «Ανοιχτής Κοινωνίας» και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.
  • Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ανάπτυξη της περιοχής, στη δημογραφική και πολιτική ισορροπία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, στην επανεμφάνιση παρεμβατικών πολιτικών από τη γείτονα με στόχο τη «Συνδιοίκηση της Θράκης».

Ομιλητές:

  • Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Δ.Σ. Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
  • Αλέξανδρος Κοντός, Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ Α.Ε., πρ. Υπουργός και τ. Βουλευτής Ξάνθης.

και ο συγγραφέας  Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμων και ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθηγητής Αθανάσιος I. Καραμπίνης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.