fredtito

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Εσωτερικών επισημοποίησε τις προθέσεις της κυβέρνησης για μια νέα μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση. Κατά την άποψή μας ο Καλλικράτης (που επικρίθηκε από δεξιά ή αριστερά για διαφορετικούς λόγους) ήταν ένα αναγκαίο βήμα, τολμηρό για την εποχή του, αλλά ανολοκλήρωτο λόγω πολιτικών αγκυλώσεων. Η αλλαγή που προωθεί η κυβέρνηση έχει πράγματι αριστερό χαρακτήρα και θα μπορούσε να απαγκιστρώσει την αυτοδιοίκηση από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται.

Και δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να κατηγορήσει:  Το ΠΑΣΟΚ – που συνεχίζει να έχει ισχυρό αποτύπωμα στην αυτοδιοίκηση έστω και αν φθίνει- είναι το κόμμα που σχεδίαζε χωροταξικά την αυτοδιοίκηση με βάση την ισορροπία των δικών του δυνάμεων αν και του αναγνωρίζεται ότι είναι το μόνο κόμμα που έκανε τις δύο μεταρρυθμίσεις της αυτοδιοίκησης. Η δε ΝΔ είναι το κόμμα που άλλαξε κάποτε άλλαξε το αυτονόητο 50% του πρώτου γύρου σε 42% γιατί έτσι τη βόλευε σε μια συγκεκριμένη συγκυρία. Αλλά αυτό το σύστημα έχει κλείσει τον κύκλο του και αναπαράγει τις γνωστές στρεβλώσεις του παλαιοκομματισμού.

Άρα το επόμενο αναγκαίο βήμα είναι σίγουρα η απλή αναλογική και η ξεχωριστή λίστα Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων. Και όπως έχουμε αρθρογραφήσει, μέσα σε αυτό το σκηνικό, υπάρχει και η τοπική ιδιαίτερότητα του Δροσερού που πρέπει να ρυθμιστεί με τρόπο δημοκρατικό και τίμιο. Άλλωστε, σήμερα πια, δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα για όσους θα ήθελαν να συντηρήσουν αυτό το μηχανισμό νόθευσης της λαϊκής ετυμηγορίας και εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ενός οικισμού που διογκώθηκε τεχνητά για να λειτουργεί ως τέτοιος μηχανισμός. Χωρίς περιστροφές…

fredtitoΗ ευαισθησία στον ελληνικό τύπο είναι προκλητικά και ατιμωτικά επιλεκτική. “Εβερεστ” λέγεται το κατάστημα και όχι “κάποιο ταχυφαγείο”, όπως ανέφερε η πλειοψηφία των ΜΜΕ για να κρύψει την ταυτότητα του καταστήματος που άλλοτε διαφήμιζαν, αυτό που έκλεινε όλα τα πεζοδρόμια στην Πλατεία Βικτωρίας, εκεί όπου σκοτώθηκε μια μητέρα δύο παιδιών (που τώρα δεν πλημμύρισε τα δακρύβρεχτα post του facebook), που δούλευε σε υπόγειο (!) λογιστήριο, χωρίς έξοδο κινδύνου δίπλα σε έυφλεκτα υλικά. “Έβερεστ” το λένε και είναι μέλος του ομίλου Μarfin. Αλλιώς το λες και “γαλέρα”.

Αλλά η παρακμή του ελληνικού τύπου δεν έχει τέλος. Με δημοσιογράφους να συκοφαντούν συναδέλφους τους, προκειμένου να υπερασπιστούν πολιτικούς (στο κόμμα των οποίων φιλοδοξούν να πολιτευτούν), με άλλους δημοσιογράφους -άλλοτε λαοπρόβλητους συγγραφείς που φωτογράφιζαν εξαπατημένες υπό του Φιντέλ κορασίδες- να δημιουργούν HOAX μεταφέροντας πληροφορίες από “ένα γνωστό τους πιλότο” που εκτιμά το κόστος μιας πτήσης περίπου 25 φορές πάνω από από το κανονικό. Τα ξεπεσμένα “ορφανά” των payrolls με μισθούς από θαλασσοδάνεια ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών….

fredtitoΣτον αντίποδα, ένας συνάδελφος από την Καβάλα που είχε κερδίσει τη συμπάθεια όλης της ΑΜΘ λόγω της μακρόχρονης παρουσίας του στην τηλεόραση έφυγε από τη ζωή, ο Γρηγόρης Χρηστίδης. Μπορεί να μην έκρυψε ποτέ τις πολιτικές του απόψεις αλλά ήταν κοινά αποδεκτός, δεν προκάλεσε ποτέ και κινήθηκε πάντοτε με ευγένεια, έχουμε την εντύπωση εμείς έστω και από απόσταση. Λόγω των πεποιθήσεών του εξάλλου, μεταφέρεται στη Βουλγαρία για να αποτεφρωθεί καθώς δεν επιθυμούσε θρησκευτική ταφή και δεν υπάρχει κάποιος εναλλακτικός τρόπος στην Ελλάδα.