Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης αναφέρει:

«Κανένας δε γεννιέται ήρωας Νίττε. Μόνον αγωνίζεται διαρκώς να γίνει τέτοιος. Αν το πέτυχε, τυχαίνει να μην το ξέρει καλά-καλά ούτε τη στιγμή που τα τινάζει, αφού του σπάσαν όλα τα δάχτυλα, του τσαλαπάτησαν τα νεφρά, τον άφησαν να ξεπαγιάσει, να πεινάσει ή να πνιγεί στα ίδια του τα περιττώματα…». Τα λόγια τούτα από το βιβλίο του Ε.Ρ. Γκροϋλιχ «Κανείς δε γεννιέται ήρωας» των εκδόσεων «Γνώσεις» το 1963 ταιριάζουν απόλυτα με την παρακάτω είδηση που έφτασε σήμερα από το χιλιοβασανισμένο Χαλέπι.

Σκοτώθηκε στη συνοικία Μάσχαντ σε αεροπορική επιδρομή ο κλόουν που έφερνε χαρά στα παιδιά, ο Άνας αλ Μπάσα, 24 ετών, διευθυντής της ομάδας Space of Hope. Βοηθούσε τους αμάχους, μοίραζε δώρα, και «πρόσφερε» ελπίδα, στο πιο σκοτεινό και επικίνδυνο μέρος της γης, στο ανατολικό Χαλέπι. Οι γονείς του Άνας εγκατέλειψαν την πόλη προτού ξεκινήσει η πολιορκία των συνοικιών από τον συριακό στρατό τον Ιούλιο. Ο ίδιος είχε παντρευτεί πριν δύο μήνες και η σύζυγός του παραμένει εγκλωβισμένη στην πόλη. Τώρα, περίπου 250.000 άνθρωποι ζουν στο ανατολικό Χαλέπι, εκ των οποίων οι 100.000 είναι παιδιά.

 

Ξέρουμε ότι κανείς δεν γεννιέται ήρωας, αλλά διαμορφώνεται στην φωτιά της πάλης, υποτάσσοντας τον εαυτό του στο συλλογικό σκοπό. Πολλοί είχαν την δυνατότητα να κάνουν πίσω την κρίσιμη ώρα, αλλά διάλεξαν τον αγώνα και όχι την υποταγή. Ήρωες γίνονται κάποιοι όταν αναγκάζονται να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να παραμείνουν άνθρωποι, Λεύτεροι και Ίσοι. «Ο Άνας δεν είναι τρομοκράτης…Ο Άνας αρνήθηκε να φύγει από το Χαλέπι και αποφάσισε να παραμείνει για να συνεχίσει το έργο του ως εθελοντής, να βοηθήσει τους αμάχους και να δίνει δώρα στα παιδιά στους δρόμους για να τους προσφέρει ελπίδα».

Η ανακατάληψη του Χαλεπίου από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις θα επιφέρει στους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς τη χειρότερη ήττα τους από την έναρξή της του εμφυλίου το 2011, ενώ θα αποτελέσει ήττα και για τις δυνάμεις εκείνες που στήριξαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση που ακολούθησε, δηλαδή τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία. Δυστυχώς κι αυτή η εξέλιξη θα είναι βαμμένη με το αίμα αθώων αμάχων.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης εκφράζει την αλληλεγγύη της στην εργατική τάξη, στο λαό της Συρίας, στις οικογένειες των χιλιάδων θυμάτων. Απέναντι στους σχεδιασμούς των Κυβερνήσεων των μονοπωλίων, κόντρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μετατρέπουν την περιοχή μας σε ζώνη πολέμου και κοιτίδα προσφύγων ο λαός μας δεν πρέπει να τρομοκρατείται αλλά να προχωρήσει σε μεγάλες κινητοποιήσεις υπέρ της Ειρήνης.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν να δυναμώσει η ετοιμότητα και η κοινή δράση των λαών της περιοχής κόντρα στα αντιλαϊκά σχέδια των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστών.

Απάντηση στην ιμπεριαλιστική τρομοκρατία είναι ο αγώνας των Λαών.