Η υπόθεση με το Μουφτή κινητοποίησε διάφορες δυνάμεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Προφανώς κάποιοι ξεβολεύονται, τόσο στο χώρο των επαγγελματιών “πατριωτών” στη Θράκη και το κέντρο αλλά προκαλεί αναταράξεις παντού, σε πλειονότητα και μειονότητα. Βέβαια ούτε είναι η λύση για όλα  η αντικατάσταση ενός προβληματικού προσώπου (που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη αλλά κανείς δεν την τόλμησε) καθώς θα πρέπει να αποσυνδεθεί το πρόσωπο που έχει επιλεγεί από όλους αυτούς τους μηχανισμούς του “παρακράτους” που λυμαίνονται την περιοχή.

Η επίσκεψη Τσίπρα στη Θράκη για τα Φώτα δεν είναι τυχαία και έχει κάποια σχέση ενώ, παρότι επιβλέπει την υπόθεση ο Πρωθυπουργός, το κόμμα του δεν αρκείται στην αντικατάσταση αλλά όπως σημειώνουν οι βουλευτές του στην περιοχή, η διαχρονική θέση τους είναι κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων και κατόπτιν, ανοιχτή δημόσια εκλογή από κατάλογο και με ορισμένη θητεία ενός αμιγώς θρησκευτικού ηγέτη. Βέβαια, μια κίνηση, κόντρα στα συνηθισμένα, προφανώς δεν μπορεί να εκτιμηθεί και έτσι στη Θράκη επικρατεί η γελοιότητα.

Αντί για μια λογική εξήγηση όπως ότι ένα ανεπαρκές πρόσωπο που υποβάθμισε ένα θεσμό, αντικαθίσταται -είτε κάποιος την παρακολουθεί από τη συντηρητική είτε από την προοδευτική μπάντα- στη δημόσια σφαίρα της Θράκης προσπαθούν να επιβληθούν διάφορες παλαβομάρες και ουρανομήκεις θεωρίες της συμονωσίας από διάφορους σαρδανάπαλους δημοσιολογούντες που ομολογούν ότι για ένα εσωτερικό ζήτημα της χώρας, ψάνουν κάποιο “δάχτυλο” της γείτονος. Αντίστοιχα διάφοροι υπέρμαχοι της “ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης” πανηγυρίζουν γιατί ισχυρίζονται ότι κάποιες αποφάσεις της δικαιοσύνης ανταποκρίνονται σε πολιτικές πιέσεις (πανηγυρίζουν όμως, αυτό είναι το απίθανο…)

Από τα πλέον παράδοξα των ημερών, το γεγονός ότι δειλά-δειλά ξεπροβάλει στο συντηρητικό και το φιλελεύθερο κόσμο (και όχι σε κάποια “γραφικά”, όπως χαρακτηρίζονται, πολιτικά σχήματα) το σενάριο ή ο αναπόφευκτος χαρακτήρας της εξόδου από το ευρώ και της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Μπορεί να υπάρχουν πολλά επιχειρήματα – και να  υπήρχαν περισσότερα στο παρελθόν- αλλά μοιάζει λίγο προκλητικό και ίσως είναι και η πικρή επιβεβαίωση όσων υποστηρίζουν ότι τα μνημόνια οδηγούν συνεχώς στο ίδιο αδιέξοδο.

Πέρα από το γεγονός ότι μετά από 7 χρόνια αιματηρών θυσιών του ελληνικού λαού θα ήταν τραγικό να ξεκινήσει και πάλι η χώρα από το μηδέν (για κάτι που θα μπορούσε ίσως να έχει λογική ως σενάριο ή απειλή το 2010). Αλλά είναι οξύμωρο να εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρμαχος του ευρώ και ο δεξιός χώρος (που ξόρκιζε με κατάρες τις απειλές Βαρουφάκη και τις θέσεις Λαφαζάνη το 2015) να τάσσεται υπέρ της μετάβασης στη δραχμή !  Και θα δώσουν ένα σημαντικό επιχείρημα στον Τσίπρα να υποστηρίζει ότι αυτες οι φωνές εξυπηρετούν το σχέδιο του Σόιμπλε για την Ελλάδα, δηλαδή δραχμή αλλά και πάλι μνημόνιο…

Τελικά ο ιερέας από την Ελευθερούπολη που πρωταγωνίστησε στο YouTube, εισβάλλοντας σε καφενείο όπου ορκίζονταν οπαδοί του Σώρρα, ήταν μάλλον η αφορμή να ξεκινήσει το ξήλωμα του πουλόβερ με αυτή την απίθανη σέχτα και να αρχίσει ο έλεγχος των διωκτικών αρχών. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι αστεία καθώς – όπως απέδειξε και η πρόσφατη δολοφονία στη Λαμία που θα έπρεπε ήδη να έχει ταρακουνήσει αρκετά τις αρχές-  έχει πάψει προ καιρού να αποτελεί γραφική παρέα αλλά μιλάμε για μια ομάδα με ορκισμένους και τυφλούς οπαδούς που έχει ξεπεράσει τα όρια εδώ και καιρό. Όπως ο αρχηγός τους που στην πρόσφατη επίσκεψή του δημιούργησε αρκετά επεισόδια στη Θράκη και έφτασε να κάνει επεισόδια ακόμη και με δημοσιογράφους, όπως λένε οι πληροφορίες…

Πολύ θετική η ευαισθησία που υπάρχει για την τύχη του παιδιού των συλληφθέντων για τρομοκρατία Πολας Ρούπα και Νίκου Μαζιώτη και ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται γιατί σε άλλες εποχές μονοπωλούσε την ευαισθησία ενώ τώρα υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις που εκφράζουν το ενδιαφέρον τους, όχι μόνο προς τα αριστερά. Μόνο που το ενδιαφέρον αυτό θα πρέπει να ισχύει για την τήρηση όλων των δικονομικών κανόνων και τον ανακριτικών μεθόδων, ανεξαρτήτως του αδικήματος με τον οποίο βαρύνεται ο κατηγορούμενος και όχι μόνο για το θεαθήναι όταν πρόκειται για παιδιά.