Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αβδήρων συνεδριάζει την Τρίτη με μοναδικό θέμα την παράταση ή μη (άλλη μια) της αναστολής σφράγισης για την “Πολιτεία”. Ένα θέμα πάντα “καυτό” για το Δήμο που συνεχίζει να προκαλεί πονοκεφάλους. Μέχρι σήμερα ο Δημός έχει εξαντλήσει κάθε δυνατή επιείκεια και καλώς πράττει όταν πρόκειται για επιχειρήσεις και οικογένειες (και πρέπει οι Δήμοι να έχουν την ίδια στάση απέναντι σε όλες τις επιχειρήσεις).

Στην περίπτωση της “Πολιτείας” βέβαια δεν είναι γνωστό αν έχουν εξαντληθεί τα νόμιμα περιθώρια για τη δημοτική αρχή ή και η ανοχή της μείζονος αντιπολίτευσης . Όλα αυτά θα φανούν στην κρίσιμη συνεδρίαση το μεσημέρι, όπου αναμένεται να φανεί και αν υπάρχει κάποιος ορίζοντας επίλυσης του προβλήματος, εξαιτίας του οποίου ταλαιπωρείται η επιχείρηση. Και θα ταλαιπωρείτο λιγότερο ίσως αν δεν είχε ανοίξει τόσα απίστευτα πολλά μέτωπα ενώ έχει ταυτόχρονα φρόντισει να πολιτικοποιήσει μια επαγγελματική υπόθεση στο υψηλότερο επίπεδο, ίσως θεωρόντας ότι θα μπορούσε να υπερκεράσει τα μεγάλα τυπικά προβλήματα.

Σύσκεψη Βουλευτών και Νομαρχιακής πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ τις μέρες των γιορτών που προσφέρεται για ανασύνταξη. Όπως αναφέρθηκε στο κομματικό site, αντικείμενο ήταν οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί σε διάφορα τοπικά ζητήματα, η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και άλλοι άξονες. Ανάμεσά τους και η τοπική μιντιακή διαπλοκή. Την οποία πολλοί ψιθύρισαν για χρόνια αλλά δεν ποτε δεν μίλησαν ανοιχτά, γιατί είτε λίγο είτε πολύ, είχαν κάποιου είδους ανοιχτούς λογαριασμούς, που φαίνεται πως με το κυβερνών κόμμα, δεν υπάρχουν.

H oποια του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε πρόσφατα και για την αναπαραγωγή ενός ρεπορτάζ του “Πρώτου Θέματος” για τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν απλώς ξαναζεσταμένο φαγητό αλλά ήταν μια τόσο αφελής και “ψεκασμένη” προσέγγιση στα μειονοτικά θέματα που δεν θα μπορούσε να πείσει κάποιον ούτε την δεκαετία του ’90 με τις δοξασίες και τις μεταφυσικές αναλύσεις του μειονοτικού θέματος που ίσχυαν τότε σε ένα περιθωρικό τμήμα του πληθυσμού. Μάλλον κάτω από το επίπεδο της Ελεύθερης Ώρας. Τόσο το δημοσίευμα όσο και η αναπαραγωγή, κατά την άποψή μας, είναι τα απόνερα των εξελίξεων στο θέμα του Μουφτή (όπως και η σπαρταριστή “εγκατάλειψη” του απερχόμενου Μουφτή, μόλις αντιλήφθηκαν ότι είναι παρελθόν). Αλλά αυτά θα τα εκθέσουμε αναλυτικά στην αυριανή στήλη.

Ο οποίος “κομιστής” ξαναχτύπησε “ξεπλένοντας” άρον άρον το βράδυ της Δευτέρας- το διαβόητο Σώρρα, που ερευνά η δικαιοσύνη. Είναι προφανές ότι μετά το προκλητικό πλασάρισμα της Χ.Α. (και τα στημένα ρεπορτάζ με τις γιαγιάδες που συνόδευαν νεοναζί στα ΑΤΜ) άλλη μια ακροδεξιά σέχτα, βολεύει την παρέα. Άλλωστε, αν κάποιοι πίστεψαν τα παραμύθια του ’12 και έβαλαν στο πολιτικό σύστημα τους νεοναζί γιατί να μην πιστέψουν ότι ο Ομπάμα έδωσε 3 δις δολάρια για να αγοράσει “αρχαία διαστημική τεχνολογία”. Επόμενος στόχος να μπουν στη Βουλή και τα Νεφελίμ… (με αυτούς όμως τους τύπους ταυτίζεται ένα ολόκληρο πολιτικό κατεστημένο όμως…)

Υπήρξαν διάφορες κρίσεις και επικρίσεις για το θέμα της λειτουργίας των σχολείων στην Ξάνθη και αν θα έπρεπε να ληφθεί η απόφαση περί μη λειτουργίας από την Κυριακή ώστε να μην ταλαιπωρηθούν κάποιοι μαθητές απομακρυσμένων οικισμών που ξεκινούν πριν από τις 7 την καθημερινή τους οδύσσεια. Πράγματι είναι βάσιμη η σκέψη αλλά οι απόψεις υπήρξαν εντελώς διχασμένες γιατί υπάρχει έτοιμο πάντα και το επιχείρημα της άλλης πλευράς, ότι “τα σχολεία κλείνουν με το πρώτο χιόνι” και άρα αν η απόφαση είχε βγει το βράδυ της Κυριακής πολλοί θα έλεγαν ότι είναι υπερβολική και κάποιοι θα κατηγορούσαν τους εκπαιδευτικούς, παρότι δεν αποφασίζουν ποτέ. Άρα τα επιχειρήματα αλληλοεξουδετερώνονται και δεν υπάρχει σωστή ή λάθος οπτική.

Αυτό που μπορεί  κάποιος να αναζητήσει είναι αν οι Δήμοι – που μπορούν και οι ίδιοι να αποφασίσουν για τα σχολεία- προέβησαν στις υπόλοιπες ενέργειες για να είναι έγκαιρα ανοιχτό το, τοπικό κυρίως, οδικό δίκτυο. Εκεί υπήρξαν διαμάχες συμπολιτευτόμενων και αντιπολιτευτόμενων σε κάθε περίπτωση ενώ στην Ξάνθη υπήρξε και “ξιφομαχία” Μελισσόπουλου-Ταρενίδη, με τον γνωστο εκπαιδευτικό να κατηγορεί τη δημοτική αρχή και τον αρμόδιο σύμβουλο να απαντά λέγοντας πως ήταν από τις 5.30 στους δρόμους μαζί με τις υπηρεσίες.

Η Μέριλ Στριπ ξεσπάθωσε κατά του Ντόναλντ Τραμπ στις Χρυσές Σφαίρες. Είναι πολύ αργά βέβαια γιατί το Χόλιγουντ συνέβαλε στις εκλογές των ΗΠΑ, στην ταύτιση της Χίλαρυ με κάθε τι συστημικό. (Το χόλιγουντ που ταυτίζεται επιλεκτικά με την εξουσία και δυστροπεί για τον Τραμπ). Κυρίως όμως ήταν μια άβολη στιγμή καθώς θυμηθήκαμε ότι με το ανυπέρβλητο υποκριτικό της ταλέντο η Μέριλ Στριπ φρόντισε να “αγιογραφήσει” τη Μάργκαρετ Θάτσερ, σε μια πρόσφατη ταινία που εξάγνισε τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές παρουσιάζοντας το θατσερισμό ως υπόδειγμα αποφασιστικότητας και χαρακτήρα. Για να μην ξεχνάμε πως στρώνεται ο δρόμος για όλα όσα ζούμε στον πλανήτη…