Η δημοτική αρχή του Τοπείρου, από τις ιαχές και την αμφισβήτηση των βουλευτών καθώς και τα υποτιμητικά σχόλια για την κυβέρνηση και την Αριστερά, τελικά επέλεξε να επισκέπτεται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και να ζητά επίλυση των βασικών του προβλημάτων. Κάποιοι από το δεξιό χώρο χαρακτήρισαν αυτή τη μεταστροφή ως “υπόκλιση” αλλά τα ζητήματα της περιοχής και η αυτοδιοίκηση δεν έχουν την πολυτέλεια των διαχωρισμών και η λέξη είναι κάπως υπερβολική. Απλώς άργησε να το αντιληφθεί η δημοτική αρχή του Τοπείρου.

Που πάντως κατά την άποψή μας, έχει ένα αγκάθι, καθώς είναι ο μοναδικός Δήμος της ευρύτερης περιοχής που έχει δεχθεί επίσημα στο Δημαρχείο του τη Χρυσή Αυγή. Και αυτό όσο και να προσπαθούν να το ξεχάσουν, δεν διαγράφεται και θα τους καταδιώκει. Ας μην κάνουμε τώρα άλλους συνειρμούς για τη Χ.Α. και την αποκήρυξή τους, δεν είναι ώρα για τέτοια…

H επιλογή του Ιλχάν Αχμέτ να κινηθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ήταν κάτι άγνωστο και συζητήθηκε εδώ και πολλούς μήνες. Βέβαια, είναι επίσης γνωστό ότι διαθέτει άριστες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη ο βουλευτής από την Κομοτηνή αλλά ίσως αυτή του η επιλογή να είναι και ένα μήνυμα για τα εσωτερικά της ΝΔ στη Ροδόπη, όπου τα επιμέρους στρατόπεδα κάνουν τους δικούς τους σχεδιασμούς και παιχνίδια ισχύος.

Βέβαια, υπό το διαρκές ενδεχόμενο των εκλογών όλοι οι χώροι επιχειρούν να ανασυνταχθούν. Κάποιοι “ξαναμοιράζουν την τράπουλα”, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μέτωπα και πολλοί στοχεύουν στο “μεσαίο” χώρο . Εκλογικά δίνει νίκες αλλά πολιτικά κυριαρχείται από πολυδιάσπαση και από τη διαρκή απειλή του Τσίπρα με τους πρωταγωνιστές του νέου διπολισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ να κατηγορούν το κέντρο για ανακύκλωση προσώπων. Η άποψή μας είναι ότι τα πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με το παρελθόν δεν θα εκτεθούν αρκετά σε αυτή τη μάχη και ότι νέα πρόσωπα θα αναλάβουν να ανανεώσουν το λόγο και την εικόνα αυτών των σχημάτων και πολιτικών φορέων.

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ξάνθης τιμήθηκε με το μετάλλιο για τα 70 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς από την επανίδρυσή του το 1946 . Όποιος έχει περάσει από τον προσκοπισμό και, ειδικά, για όσους είχαν την τύχη να περάσουν από αυτό ακριβώς το ιστορικό σύστημα της Ξάνθης, δεν μπορεί παρά να νιώθουν συγκίνηση.

Και το πιο δίκαιο ήταν ότι σε αυτή την επέτειο ο αρχηγός που παρέλαβε το μετάλλιο είναι ο Δημήτρης Ανθόπουλος, ο οποίος σε αυτά τα 70 χρόνια έχει διανύσει πάνω από τα μισά με αδιάλειπτη και πρωταγωνιστική παρουσία. Και η γενιά που τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται στις επάλξεις, έχει αξιοσημείωτα επιτεύγματα. Γι’ αυτό και οι συνοδοιπόροι του παρελθόντος,  τους παρακολουθούν με υπερηφάνεια να καθοδηγούν τις επόμενες γενιές του προσκοπικού κινήματος.