Στο αρχείο τέθηκε με εισαγγελική διάταξη,  έγκληση για συκοφαντική δυσφήμιση,  που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών  Ξάνθης από το Επιμελητήριο Ξάνθης σε βάρος των βουλευτών Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Στάθη Γιαννακίδη (Ξάνθης)  και Νατάσας Γκαρά (Έβρου) καθώς και του δημοσιογράφου Γιάννη Σιδηρόπουλου ενώ και δεύτερη έγκληση που κατατέθηκε εναντίον της εφημερίδας Τόλμη και της δημοσιογράφου Μαρίας Κώστογλου, συσχετίστηκε με την πρώτη δικογραφία και τέθηκε επίσης στο αρχείο. 

Ερώτηση των βουλευτών και σχόλια των δημοσιογράφων

Η πρωτόγνωρη υπόθεση αφορά σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο του 2015 με αντικείμενο την τύχη της εταιρίας ΟΤΑ “Αναπτυξιακή Ξάνθης”, η οποία είναι σε διαδικασία λύσης-εκκαθάρισης από το 2011 εξαιτίας σοβαρών χρεών καθώς και την όποια εμπλοκή του Επιμελητηρίου με την πολύπαθη εταιρία. Στην ερώτηση ζητούσαν να μάθουν από τους αρμόδιους υπουργούς για την τύχη των εργαζομενων και την αποπληρωμή τους, για πιθανές αλλαγές στο σύστημα ελέγχου και εποπτείας των ανωνύμων εταιριών ΟΤΑ και για τις ποινικές ευθύνες των διοικήσεων.

Η έγκληση για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης στρεφόταν κατά των βουλευτών καθώς και κατά του δημοσιογράφου Γιάννη Σιδηρόπουλου που δημοσίευσε σχετικά σχόλια γύρω από την ερώτηση και εντόπιζε επιλεκτική αποσιώπηση σε κάποιες πλευρές καθώς και ότι αρκετοί τοπικοί πολιτικοί παράγοντες ενοχλούνται από την συζήτηση για την εν λόγω εταιρία και των ποινικών ευθυνών της διοίκησής της.  Το επιμελητήριο στράφηκε και κατά της εφημερίδας “Τόλμη” και της δημοσιογράφου Μαρίας Κώστογλου για αντίστοιχου περιεχομένου σχόλια. Στην έγκλησή του το Επιμελητήριο ισχυριζόταν ότι η κοινοβουλευτική ερώτηση και τα δημοσιεύματα για την εταιρία “Αναπτυξιακή ΟΤΑ Ξάνθης” θίγουν την τιμή και την υπόληψη του Προέδρου του Επιμελητηρίου.

Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι ο Στέλιος Μωραΐτης ο οποίος έχει έρθει σε σοβαρή αντιπαράθεση με τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με μερίδα του Τύπου, ενώ είναι βασικός μάρτυρας και σε σειρά άλλων μηνύσεων που έχουν υποβληθεί σε βάρος των ίδιων δημοσιογράφων και ΜΜΕ με αντικείμενο τα δημοσιεύματα που ειχαν γίνει για την υπόθεση της συμμετοχής ή μη χρυσαγιτών στο δημοτικό ψηφοδέλτιο του 2014 για το Δήμο Τοπείρου, οπου πήρε μέρος και ο ίδιος.

Η διάταξη της Εισαγγελέως

Με την διάταξή της, η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ξάνθης Νικολέτα Καραντόλα, απορρίπτει την από 26/05/2015 έγκληση του Επιμελητηρίου Ξάνθης ως αβάσιμη, κατά το άρθρο 47 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και απορρίπτει ως απαράδεκτο τον ισχυρισμό περί προσβολής του Προέδρου του Επιμελητηρίου, στερούμενο ενεργητικής νομιμοποίησης.