Αναμέναμε εδώ και ενάμιση χρόνο την κατάληξη της δικογραφίας με τη μήνυση του Επιμελητηρίου εναντίον των … βουλευτών που κατέθεσαν ερώτηση για την Αναπτυξιακή και των… δημοσιογράφων που τη σχολίασαν, ανάμεσά τους και ημών. Και επειδή η Εισαγγελία δεν είχει αποφανθεί κρίναμε σκόπιμο να μην αναφερθούμε δημόσια σε αυτό, σε βαθμό που δύο ακόμη μηνυόμενοι να το πληροφορηθούν μόλις χθες. Οι μηνυόμενοι βουλευτές φαίνεται ότι δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την υπόθεση. 

Τώρα, όμως και με δεδομένα όσα έχουν γίνει είναι ιδιαιτέρως διδακτικό να εκτιμήσουμε πολλά από όσα έχουν συμβεί αυτό τον ενάμιση χρόνο που μεσολάβησε και, κυρίως, την αντιπαράθεση του Προέδρου του ΕΒΕ με τους βουλευτές του νομού, τα επεισόδια που σημειώθηκαν (όπως η περιβόητη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι) και το πρωτοφανές γεγονός ένας θεσμός να πρέπει να συνεργαστεί με τους κυβερνητικούς βουλευτές για να προωθήσει τα ζητήματα της περιοχής και αντ΄αυτού να τους έχει μηνύσει ! Αυτό δεν έχει ξαναγίνει …

Βέβαια, οι “ευαίσθητοι” περί της ελευθερίας του τύπου μάλλον σωπαίνουν τώρα (και τι θα μπορούσαν να πουν). Μπορεί σήμερα να αντιμετωπίζει κανείς με ευθυμία αυτή την υπόθεση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υποθέσεις αντίστοιχα ασυνήθιστες που έχουν φτάσει ή θα φτάσουν στα ακροατήρια. Όλες όμως έχουν ένα κοινό στοιχείο στη μία πλευρά και συνήθως τον ίδιο ανθρώπινο στόχο στην άλλη πλευρά….

Έγινε μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες μέρες για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων και αν έπρεπε ή όχι να κλείνουν λόγω κακοκαιρίας κλπ. με τις απόψεις να διίστανται. Η άποψή μας είναι ότι όλες οι αποφάσεις μέχρι σήμερα ήταν απολύτως δικαιολογημένες και ότι είναι ιδιαίτερα άκομψο να βρίσκονται στη θέση του “εύκολου στόχου” οι εκπαιδευτικοί ενώ δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν. (και τους οποίους θα κατηγορήσουν αν ένα παιδί γλιστρήσει και τραυματιστεί)

Είναι επίσης λίγο αντιθεσμικό να υπάρχουν έξωθεν παρεμβάσεις για τον τρόπο που θα αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες και η ύλη (δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα συμπτυχθεί γιατί έτσι αναιρείται ο ρόλος του σχολείου) γιατί οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν καλύτερα από εμάς πώς πρέπει να διδάσκουν στα παιδιά μας. Μπορεί να αποφασίζουν άλλοι πότε κλείνουν τα σχολεία, αλλά  ίδια η εκπαίδευση γνωρίζει τι πρέπει να κάνει όταν είναι ανοιχτά.

Αρκεί βέβαια και οι εκπαιδευτικοί να προστατεύουν τους εαυτούς τους και να μην ενθαρρύνουν αντιλήψεις όπως αυτή που μαρτυρά η πρόθεση κάποιων να υλοποιήσουν το μηνιαίο περίπατό τους την πρώτη μέρα μετά τις γιορτές και την κακοκαιρία, όπως αναφέρει μια έγκυρη πληροφορία για σχολική μονάδα της Ξάνθης. Τα δείγματα της εκπαιδευτικής κοινότητας πάντως, συνολικά,  είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση στην Ξάνθη και με αρκετή υπευθυνότητα μέχρι σήμερα.

Στη ΝΔ την Πέμπτη, σπατάλησαν τη μέρα διαψεύδοντας δηλώσεις στελεχών του κόμματος.  Από τη μία η απίστευτη ομοφοβική δήλωση του Γ. Γιακουμάτου και από την άλλη η δήλωση του Α. Γεωργιάδη για απολύσεις από τη ΝΔ όσων μονιμοποιηθούν που έγκαιρα η ηγεσία αντιλήφθηκε ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες και την ανακάλεσε άμεσα. (και αυτή η αντίληψη στο άλλο άκρο δεν είναι επίσης συμβατή με τη ρητορική της συντηρητικής παράταξης)

Αυτά συμβαίνουν όπως και σε κάθε κόμμα, ατυχείς δηλώσεις γίνονται και στην κυβερνητική πλειοψηφία όπως και αποφάσεις ατυχείς λαμβάνονται. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η γλώσσα και οι χαρακτηρισμοί που μεταχειρίζεται συνήθως ο Αντιπρόεδρος του κόμματος όπως η έκφραση “δημοσιογραφικό κατατάθι” σε τηλεοπτικό πάνελ, έκφραση που δεν αρμόζει και αδικεί το κόμμα της ΝΔ όταν εκφέρεται από τον Αντιπρόεδρό της (και ήταν και άστοχη ως προς το στόχο της)  Άλλωστε αν υπάρχουν δημοσιογραφικά κατακάθια αυτά είναι τα βαποράκια πολιτικών και επιχειρηματιών που μεταφέρουν χρήματα και άλλα “τιμαλφή” και αυτοί που ξεπλένουν νεοναζί και Σώρρες…