Η Γέφυρα με την ανακοίνωσή της δικαίωσε την ιστορία και τη συνέχεια αυτού του σημαντικού συλλόγου που συμβολίζει τη συνύπαρξη της φοιτητικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό. Χωρίς καμία κομματική ένταξη αλλά με σαφή κώδικα αξιών και κοινωνική ευαισθησία. Αυτό λοιπόν που μοιάζει αυτονόητο -που το εξέφρασαν ήδη στην Οργανωτική Επιτροπή οι Βάτραχοι-  το έκαναν δημόσια τα μέλη της Γέφυρας που αρνούνται να συμμετάσχουν στο Καρναβάλι του Ωραιοκάστρου επειδή ο Δήμαρχός του εκφράζει ρατσιστικές απόψεις και επικροτεί ακραίες ενέργειες εναντίον των προσφύγων στα σχολεία του Δήμου του.

Απλά και ξεκάθαρα. Γιατί όταν κάποιος συμμετέχει στο τοπικό κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι, πρέπει να παίρνει και ξεκάθαρες θέσεις για τις αξίες που συνέχουν την κοινωνία. Εκτός αν σε κάποιους όλα αυτά μοιάζουν ασήμαντα μπροστά στο κέφι, το γλέντι και την καλοπέραση του καρναβαλιού (αν έτσι το εκλαμβάνουν αυτή είναι η πιθανή εκδοχή) ή αν έχουν άλλες απόψεις (που είναι η χειρότερη εκδοχή).  Πάντως την περασμένη εβδομάδα, θιγμένοι όλοι, ξιφουλκούσαν δημοσίως υπέρ της πολυπολιτισμικότητας και της ανεκτικότητας των Ξανθιωτών… Είναι a la carte η ευαισθησία;

Το πολιτικό σκηνικό με την πιθανότητα να υπάρξουν σύντομα εκλογές, σε κάποια ενδεχόμενα, δημιουργεί ελπίδες αλλά και ανασφάλειες στην περιοχή. Όσοι έχουν ένα στοιχειώδες πολιτικό αισθητήριο, γνωρίζουν ότι υπάρχουν πάντα κάποιοι που επιχειρούν να ελέγχουν το πολιτικό παιχνίδι όχι μόνο καθορίζοντας την παρουσία των ίδιων και του κύκλου τους αλλά ελέγχοντας (ή ορίζοντας συχνά) και τους αντιπάλους.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από “λαγούς” που συχνά-πυκνά βλέπουμε και που προδίδονται ακόμη και θεσμικά-τυπικά, υπάρχουν και κάποιοι που παίζουν το ρόλο το λαγού αλλά δεν το γνωρίζουν. Επίσης, συμβαίνει κάποιες φορές, να έχουν και τους συνεργάτες που μπορούν να θεωρηθούν ανεπαρκείς ή προβληματικοί, είτε ενεργούν εκούσια, είτε έντιμα και ακούσια. Όταν λοιπόν αυτές οι συνθήκες δεν ισχύουν στο παλαιοκομματικό σκηνικό, τότε η τάξη των πραγμάτων ανατρέπεται.

Όλα βέβαια λειτουργούν με το νόμο των πιθανοτήτων αφού αυτό το σκηνικό εξαρτάται από τις αναφορές στην εξουσία και τη διοίκηση, ώστε να μπορεί να αναπαράγεται το πελατειακό και παρωχημένο μοντέλο που ευνοεί την ανέλιξη στα χειρότερα και πιο ατάλαντα κομμάτια της κοινωνίας. Όταν κάτι ανατρέπει τα δεδομένα, οι υπόγειες αυτές διαδρομές, αρχίζουν να ομολογούνται δημοσίως. Αυτή είναι μια μικρογραφία της περιοχής γιατί τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις αυτές ομολογούνται σε μια ευρύτερη, πανελλαδική κλίμακα.

Αυτό εξυπηρετούν λοιπόν τα διάφορα trols, οι δολοφονίες χαρακτήρων αλλά και οι επίσημοι λαγοί, συνήθως πολιτικοί τενεκέδες, που σηκώνουν τη σημαία της “ανεξαρτησίας” ώστε να εξυπηρετήσουν άλλους και ενώ η σύνδεσή τους δεν μπορεί να κρυφτεί και είναι συνομολογημένη σε κοινή θέα. Για αυτό και όσοι δεν υπακούουν σε αυτούς τους κώδικες είναι ανεπιθύμητοι συχνά στην πολιτική τάξη αφού δεν τους ελέγχει σε επίπεδο αξιών και διαδρομών…

Καλό Σαββατοκύριακο !