Απέσυρε ο Βασίλης Τσολακίδης την αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον του συμβούλου της πλειοψηφίας Κ. Κασέρη. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης διεκδικούσε χρηματική αποζημίωση για  εξύβριση που είχε καταγραφεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων. Ο πρώην Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής ζήτησε γραπτώς συγγνώμη και η υπόθεση έληξε με την απόσυρση της αγωγής, που επρόκειτο να συζητηθεί την περασμένη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο Ξάνθης.

Στην πρόσφατη σύσκεψη ενόψει των ΘΛΕ εκπρόσωπος των πολιτιστικών συλλόγων υποστήριξε ότι υπάρχουν σύλλογοι που “πουλάνε 400 στολές και βάζουν τα λεφτά στην τσέπη”. Τον διέκοψε βέβαια ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού για να του υπενθυμίσει ότι μιλά ενώπιον του Προϊσταμένου της ΔΟΥ Ξάνθης και δημοσιογράφων σε δημόσια συζήτηση.

Φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές τάσεις ανάμεσα σε συλλόγους όσον αφορά τα φορολογικά στις ΘΛΕ, παρότι η άποψή μας είναι ότι η μέθοδος των συνδρομών που εφαρμόζουν είναι νομότυπη. Όμως υπάρχουν και σύλλογοι όπως οι Βάτραχοι, που μαθαίνουμε ότι έχουν μεριμνήσει να εκδίδονται παραστατικά για όλες τις στολές που παραδίδουν και γενικότερα είναι υπερβολικά τυπικοί με τα φορολογικά τους και με παραστατικά για όλα.

Κάποιοι έχουν άλλες απόψεις ενώ κάποιοι έχουν επιτεθεί στους Βάτραχους, αδικαιολόγητα κατά την άποψή μας και ίσως για διαφορετικούς και βαθύτερους λόγους. Είναι αλήθεια ότι η δρακόντεια πλέον νομοθεσία, αποτέλεσμα των μνημονίων αλλά ίσως και αυτονόητη εξέλιξη για τη φορολογική διοίκηση, πλήττει το παρεΐστικο πνεύμα των συλλόγων. Όμως αφού σε αυτή την εποχή πρέπει να λειτουργήσουν καλό είναι οι σύλλογοι μεταξύ τους να αναζητούν ένα κοινό βηματισμό στο πλαίσιο της λογικής.

Η τροπολογία για τους συμβασιούχους της καθαριότητας κατατέθηκε από την κυβέρνηση και αναμένεται να  επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Επί της ουσίας η τροπολογία επιχειρεί να επιβάλει στους Δήμους τον τρόπο με τον οποίο θα αποπληρώσουν τους συμβασιούχους και να κάμψει τις αντιδράσεις των Δημάρχων, που έχουν ανοίξει σκληρή κόντρα για αυτούς τους συμβασιούχους.

Υπήρξαν καταγγελίες και από συμβασιούχους του Δήμου Ξάνθης που διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται και όσα τους έχουν αναφερθεί ως αιτιολογίες που παραμένουν απλήρωτοι. Είναι πράγματι πρωτόγνωρο οι Δήμαρχοι να έχουν ανοίξει μέτωπο με εργαζομένους αλλά η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται σε πολιτικές σκοπιμότητες καθώς, σύμφωνα με μία εκδοχή ήταν πολύ πιο βολικό για τους Δημάρχους να εφαρμόζουν διαδικασίες-εξπρές για “επείγουσες ανάγκες” και όχι να συνεχίσουν να απασχολούν συμβασιούχους που προέκυψαν από ΑΣΕΠ και μάλλον τους έχει προσεταιριστεί η νυν κυβέρνηση. ΑΣΕΠ και Αυτοδιοίκηση είναι δύο έννοιες λίγο μακρινές…