Η υπόθεση με το καρναβαλικό πάρτυ της Κομοτηνής και την πρόσκληση που έστειλε ο σύλλογος Trellacademy.kom αν και φαινόταν αυτονόητη, φαίνεται ότι προκαλεί παρασκήνιο καθώς δεν λείπουν οι συμπλεγματικοί τύποι που βλέπουν εχθρικά αυτή την πρωτοβουλία της γειτονικής πόλης και προσπαθούν να την πολεμήσουν.

Λες και ένα πάρτυ μπορεί να αμφισβητήσει ένα θεσμό μισού αιώνα ή έχουν τέτοιες φιλοδοξίες οι άνθρωποι που τιμούν χρόνια την Ξάνθη με την ενεργό συμμετοχή τους στις ΘΛΕ.  Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι στη σημερινή οργανωτική επιτροπή, στις 6.30, αναμένεται να εκτυλιχτούν σκηνές που θυμίζουν “μεσαίωνα” και αυτό δεν αφορά μόνο το Δήμο αλλά ίσως και κάποιους Συλλόγους. Και, ανεξάρτητα, αν κάποιες απόψεις είναι προφανώς, οπισθοδρομικές, η κύρια ευθύνη είναι του Κέντρου Πολιτισμού που έχει φέρει τη μικροπολιτική μέσα στο θεσμό, με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό του.

Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, υπάρχει και πολιτικό υπόβαθρο καθώς προηγήθηκε το “άδειασμα” του Δήμου Ξάνθης από όσους δήλωσαν ευθαρσώς ότι δεν θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Ωραιόκαστρου λόγω της ρατσιστικής συμπεριφοράς του Δημάρχου και ίσως τώρα στο στόχαστρο βάζουν όσους εξέθεσαν το Δήμο Ξάνθης και τις επιλογές του. Όμως προκαλεί ερωτηματικά γιατί η συμμετοχή ή μη στο Ωραιόκαστρο δεν ήρθε με τον ίδιο τρόπο ως θέμα στην Οργανωτική !

Πρέπει να επισημάνουμε ότι το πνεύμα της επιστολής των Κομοτηναίων φίλων είναι το ενδεδειγμένο και όλες αυτές οι προσχηματικές ανασφάλειες κάποιων αστείων στην Ξάνθη έχουν άλλες αιτίες. Όσοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι ο χρόνος κύλησε, ο πλανήτης προχώρησε, οι κοινωνίες εξελίχθηκαν, οι άνθρωποι επικοινωνούν με σύγχρονους κώδικες, μακριά από τους γραφικούς που κάποτε μπορούσαν να επιβάλλονται σε μια μικρή επαρχία δεν κατανοούν ότι σήμερα είναι απλώς γελοίοι.

Αναγνώστες διαμαρτυρήθηκαν γιατί διαπίστωσαν διαφημιστικά ταμπλό στα φανάρια της πόλης και θεωρούν ότι ο Δήμος δεν επεμβαίνει με τις υπηρεσίες του. Υπερβολικές κατά την άποψή μας οι κατηγορίες αυτές και, δεν χάλασε και ο κόσμος. Το πρόβλημα είναι το περιεχόμενο. Δεν είναι νομικό, αλλά αισθητικό γιατί είναι προβληματικό το έτος 2017 ο Δήμος Ξάνθης να ταυτίζεται με την υποκουλτούρα.

Αυτά που τη δεκαετία του ’80 έμοιαζαν γραφικά, σήμερα μοιάζουν με παρωδία (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για μια πόλη σαν την Ξάνθη. Και όταν ο Δήμος πηγαίνει κόντρα στην εξέλιξη και ρέπει σε πρωτόγονα και λούμπεν στερεότυπα, είναι λογικό ο θεσμός να μοιάζει παράφωνος. Αντί δηλαδή ο Δήμος να πρωτοπορεί και να δείχνει το δρόμο μπροστά, είναι ουραγός και προσπαθεί να μείνει στο παρελθόν για να μην παραδεχτούν κάποιοι ότι γέρασαν και ξεπεράστηκαν εδώ και δεκαετίες . Ένα Κέντρο Πολιτισμού που  αρκείται να υποβαθμίζει ένα θεσμό σε πανηγυράκι που νέμονται “συγγενείς και φίλοι” (κυριολεκτικά).

Στα πιο πεζά των ΘΛΕ: Διευκρινιστικά και σε σχέση με τις στολές και τους Συλλόγους, συνεχίζοντας την αναζήτησή μας προκύπτει ότι υπάρχουν αρκετοί Σύλλογοι που συνεργάζονται με ξανθιώτικη βιοτεχνία και φροντίζουν να εκδίδονται απευθείας τα παραστατικά προς τους αγοραστές, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Εφορίας. Και είναι διπλά θετικά γιατί προτιμούν και την τοπική αγορά.

Τέλος, ως προς την αγγλική μετάφραση, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι, ήταν σπαρταριστή και χάρισε μοναδικές στιγμές γέλιου. Ίσως να είναι το πιο διασκεδαστικό γεγονός του φετινού Καρναβαλιού (μάλλον μετά τους πικαντίληδες…) και αυτό πιστώνεται στη διοργάνωση. Due to Dimos Xanthis, όπως θα έλεγε και η μετάφραση του Κέντρου Πολιτισμού , ταιριαστή με τα αγγλικά των συνομιλητών του…(Και μάλιστα πλήρωσε και 300 ευρώ για αυτή τη μετάφραση)