Κάποιες απόψεις που ακούστηκαν στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής μάλλον ενείχαν επαρχιώτικη αντίληψη. Κακώς μπήκαν στη διαδικασία να ζητήσουν επισήμως συμμετοχή οι Trellacademy στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν στην Κομοτηνή γιατί στη συνεδρίαση εκδηλώθηκαν στείροι τοπικισμοί ασύμβατοι με την εποχή. Απλώς στο πλαίσιο των διαπροσωπικών επαφών θα είχαν την αναγκαία επικοινωνία και συμμετοχή και θα είχαν αποφύγει τις επιθέσεις που τους έφεραν σε δύσκολη θέση. 

Το 2017 δεν υπάρχουν ούτε σύνορα, ούτε αποκλειστικότητες, ούτε κεκτημένα. Ούτε θα ζητά την άδεια της Ξάνθης όποιος θέλει να διοργανώσει κάτι, ούτε έχει κάποιο συμβόλαιο με την Αποκριά ο Δήμος Ξάνθης και είναι και παράταιρο όλο αυτό όταν προτρέπει τους συλλόγους να μεταβούν στο παγκοσμίως άγνωστο Ωραιόκαστρο. Ένας θεσμός με την ακτινοβολία της Ξάνθης και με ιστορία μισού αιώνα είναι γραφικό να νιώθει ότι απειλείται. Παρότι έληξαν ήρεμα τα πράγματα και με μια ομόφωνη απόφαση, η συνεδρίαση δεν είχε κάτι να προσφέρει (και στην πιο δύσκολη θέση ο νεοεμφανιζόμενος σύλλογος του Ιάσμου που βρίσκεται κυριολεκτικά και μεταφορικά “στη μέση”.)

Πολύ περισσότερο δεν δικαιούται να επιβουλεύεται κάποιος τις γύρω πόλεις  όταν η ποιοτική στάθμη του προγράμματος είναι σταθερά καθοδική. Όταν στο πρόγραμμα των ΘΛΕ υπάρχουν εκδηλώσεις τύπου “πικαντίληδων” τότε δεν μπορεί κάποιος να εγκαλεί τους Ξανθιώτες αν επισκεφθούν και μια γειτονική περιοχή. Από το κλίμα αναδύεται μια πολιτική και πολιτισμική μπόχα της δεκαετίας του ’80 και προφανώς η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε άλλο αιώνα…

Όλα τα προβλήματα θα ήταν λυμένα αν υπήρχαν νηφάλιες προσεγγίσεις όπως αυτή του Γιάννη Χρηστίδη από τους Κατασκηνωτές και μερικές ακόμη. Ούτε τα πάθη χρειάζονται, ούτε οι πολεμικές ιαχές κάποιων πριν τη συνεδρίαση, ούτε η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ή η εχθρική στάση εναντίον αλλήλων. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές αλλά οι Σύλλογοι προτάσσουν τον εθελοντισμό και δεν χρειάζονται ανταγωνισμοί.

Στη συνεδρίαση υπήρξε έντονη λογομαχία του Προέδρου με τους Βατράχους ενώ μετά από αίτημα του Συλλόγου διευκρίνισε ότι δεν έχει αφήσει κάποιον υπαινιγμό εναντίον του Συλλόγου ή των μελών του και ότι στο παρελθόν είχε απλώς μια ιδιωτική συζήτηση με τον Πρόεδρο του Συλλόγου για να λύσει τις απορίες του. Καλό είναι ότι διευκρινίστηκε αλλά για να το συζητάνε όλοι οι σύλλογοι εδώ και μέρες, όλο και κάτι θα ακούστηκε κάπου. Γιαυτό ίσως και οι Βάτραχοι ζήτησαν να ηχογραφήσουν τη συνεδρίαση όπως και έγινε με τη συγκατάθεση όλων.

Αιχμές πάντως υπήρξαν για Συλλόγους γενικά από τον Πρόεδρο που σημείωσε πως όταν πήγε στην Εφορία για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, ο Έφορος του επέδειξε αιτήματα Συλλόγων που ζητούσαν απαλλαγή από το ΦΠΑ ύψους 80 ή 100 χιλιάδων ευρώ ! Η αναφορά έγινε γιατί νωρίτερα ο Α. Ιντζές αναφερόταν σε έσοδα συλλόγων από τις Γιορτές Παλιάς που χρησιμοποιούνται στις ΘΛΕ λέγοντας για “κέρδη 5, 10, 50 ή 100 χιλιάδων ευρώ”. Κάπου εκεί αντέδρασαν οι Σύλλογοι ζητώντας να μην ακούγονται τέτοια νούμερα δημόσια με τον Π. Λύρατζη να αναφέρει ότι δεν ακούστηκαν τυχαία αλλά υπάρχουν έγγραφα.

Πάντως η απάντηση σε όσους βλέπουν ανεμόμυλους στην πλευρά της Ροδόπης ήρθε από το ΚΤΕΛ Ροδόπης με την αφίσα που κυκλοφορεί και καλεί στο Καρναβάλι της….Ξάνθης ! Το πιο εύστοχο σχόλιο ήταν το σαρκαστικό χιούμορ σατυρικού γκρουπ Ξάνθη 1000 χρώματα  για την αφίσα: “Κατάλαβες φίλε. Έρχονται στην πόλη μας, αφήνουν τα λεφτά τους κι εμείς χαμπάρι δεν παίρνουμε ότι αυτοί μαθαίνουν τα κόλπα μας. Το χάνουμε το καρναβάλι πατριώτη.”