Όπως ήταν επόμενο, οι αποφάσεις αλλά και οι συμπεριφορές απέναντι στην Κομοτηνή προκάλεσαν πολύ αρνητικές εντυπώσεις στη γειτονική πόλη και ο Τύπος θεωρεί προσβλητική την αντιμετώπιση που έτυχε ο σύλλογος Trellacademy και μάλλον ήταν αναπάντεχη. Δεν έχουν άδικο φυσικά γιατί και εμείς στη θέση τους θα ρίχναμε μια μούντζα στους γείτονες που νόμισαν ότι θα τους κλέψουν το καρναβάλι.

Έτσι αντί το Καρναβάλι να ανοιχτεί στα Βαλκάνια, να τραβήξει μπροστά και να αγκαλιάσει όλες τις περιοχές, συρρικνώνεται και εκφυλίζεται με την επαρχιώτικη αντίληψη έχοντας χάσει κάθε προσανατολισμό. Βέβαια, όταν το πεδίο αυτών που αποφασίζουν φτάνει μέχρι το φιάσκο της αλλαγής του χρόνου και τις νυχτερινές πίστες ή τα βολέματα για συγγενείς και φίλους, ο θεσμός μετατρέπεται απλώς σε ένα πανηγυράκι για να θυμίζει σε κάποιους περασμένα μεγαλεία.  Μονο οι “μαζορέτες” λείπουν…

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορήθηκε από διάφορες πλευρές για ανακοίνωσή της με την οποία ζητά, περίπου, άφεση αμαρτιών για τα πλαστά πτυχία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που οδήγησαν τους κατόχους τους στο Δημόσιο πριν από χρόνια. Πέρα από το γεγονός ότι όλο αυτά μοιάζει να εξυπηρετεί τη διαιώνιση των πελατειακών δικτύων του παρελθόντος, ειδικά η ΠΟΕΔΗΝ δεν έπρεπε να έχει τέτοια αντίδραση. 

Ο κλάδος των εργαζομένων στην Υγεία είναι ο κλάδος των πιο σκληρά εργαζόμενων δημοσίων υπαλλήλων και πρέπει πρώτα αυτός να σηκώνει τη σημαία της αξιοκρατίας και της κατάργησης των ανισοτήτων στο δημόσιο τομέα. Αν λοιπόν η ΠΟΕΔΗΝ μοιάζει να ζητά συγκάλυψη και “άφεση αμαρτιών”, τότε δικαιώνει τους πολιτικούς που την κατηγορούν ότι εξυπηρετεί παλαιοκομματικά συμφέροντα και δεν εκφράζει τους πιο αδικημένους από τους δημόσιους υπαλλήλους.

Και για να είμαστε και δίκαιοι, αυτή η υπόθεση είναι μια ένδειξη για το που θα μπορούσε να οδηγήσει η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Είναι ο μοναδικός απόλυτα αποδεκτός αξιοκρατικός και αδιάβλητος μηχανισμός που εξασφαλίζει ισότιμες ευκαιρίες για όλους τους Έλληνες και πρόσβαση στα παιδιά όλων των Ελλήνων σε ένα αδιάβλητο τέστ, παρά τις στρεβλώσεις που έχει ως εξεταστικό σύστημα, εφόσον αυτές είναι κοινές για όλους τους υποψήφιους.

Αν κάποιος επεκτείνει τη σκέψη του και συνυπολογίσει τη νοοτροπία του Έλληνα, θα αντιληφθεί ότι στην περίπτωση κατάργησης των Πανελλαδικών η πρόσβαση στην ελληνική δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση δεν θα είναι ελεύθερη για όλους αλλά, κατά μία έννοια, θα μπορεί να εξαγοράζεται από αυτούς που έχουν τη δυνατότητα και θα δημιουργήσει δίκτυα που θα δηλητηριάσουν για πάντα την εκπαίδευση, δημοσια και ιδιωτική. Και εκεί είναι κρίσιμη, όσο ποτέ, και η θέση που θα λάβει η εκπαιδευτική κοινότητα για τη διασφάλιση της αξιοκρατίας ώστε να μην βρεθούν στο περιθώριο τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών οικογενειών.

Και αν θέλουμε να συσχετίσουμε τις δύο υποθέσεις: Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας γενιάς Ελλήνων που κέρδισε της ζωή της “με το σπαθί της”, είναι πολλά στελέχη της Δημόσιας Υγείας. Μέσα από τις πανελλαδικές οι νέοι είχαν πρόσβαση αξιοκρατικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μέσω του ΑΣΕΠ κατέλαβαν θέσεις αξιοκρατικά στα Δημόσια Νοσοκομεία (τουλάχιστον μετά το νόμο Πεπονή). Και είναι άδικο για όλους αυτή η τροχιά της χώρας να ανακοπεί για οποιοδήποτε λόγο και να μην υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες.

Η υπόθεση με τη συμπαράσταση στο Δήμαρχο Πατρέων για την αυτονόητη αντίστασή του απέναντι στους νεοναζί είναι αρκετά διδακτική και συγκινητική για τα αντανακλαστικά της κοινωνίας (Να θυμίσουμε πάντως ότι ο Δήμος Ξάνθης ενώ κατηγορήθηκε σε αντίστοιχη περίπτωση δεν απέκλεισε τους νεοναζί, παρότι έχει ομόφωνο ψήφισμα που την αποκλείει από κάθε εμπλοκή με το Δήμο). Όπως φυσικά και βίντεο με την ηγεσία της Χ.Α. να τραγουδά το ύμνο της ναζιστικής Γερμανίας, να χαιρετά ανάλογα και να ομολογεί ανοιχτά ποια είναι η πατρίδας της, μακριά από τις πατριδοκάπηλες και ψευδείς δημόσιες αναφορές της.

Όμως κανείς δεν πρέπει να χάνει το δάσος και να μένει στο σοκ της αποκάλυψης. Ότι η νεοναζιστική συμμορία δρα ως εγκληματική οργάνωση δεν πρέπει να ξεγελά κάποιους που θεωρούν ότι είναι μια περιθωριακή ομάδα κάποιων μπράβων και δολοφόνων. Είναι ένα απολύτως συστημικό μόρφωμα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελίτ, όπως το έκανε εμφατικά και στη ναζιστική Γερμανία πριν από 80 χρόνια αλλά και οι πρόγονοί τους στην Ελλάδα της Κατοχής. Έτσι και σήμερα, με πρόσχημα το ρατσιστικό της ιδεολόγημα, συνεχίζει να υπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που ευνοεί η δράση της…