Μετά την επίθεση που δέχθηκε από κάποιους γραφικούς η Εφορία για τους ελέγχους της στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, μια καινοφανής θεωρία επιχειρεί να επιτεθεί στη ΔΟΥ Ξάνθης, για να δικαιολογήσει τις αστοχίες στις ΘΛΕ, και στοχοποιεί τους εργαζόμενους επειδή πραγματοποιούν ελέγχους στις επιχειρήσεις.

Δεν γνωρίζουμε σε ποια νεοφιλελεύθερη ή άλλη θεωρία δαιμονοποιείται η φορολογική αρχή επειδή λειτουργεί ή αν πρόκειται για λαϊκισμό των 80’s αλλά προφανώς δεν συγκινούν κανέναν όλα αυτά. Άλλωστε, για να μην χρησιμοποιήσουμε τις θυμόσοφες παροιμίες, θα λέγαμε ότι αν κάτι πάει στραβά με την οργάνωση, τη μια φταίει η Εφορία, την άλλη φταίει η Κομοτηνή…

Στην Κομοτηνή, όπου περίπου έχει γελοιοποιηθεί η Ξάνθη με το Δήμαρχο να “τρολάρει” (απολύτως δικαιολογημένα) λέγοντας -περίπου- ότι δεν περίμενε ότι θα πρέπει να ζητήσει την άδεια της Ξάνθης για μια μαθητική παρέλαση (όπως σε όλες τις πόλεις)  ή ότι κινδυνεύουν οι ΘΛΕ επειδή “τόλμησε” να διοργανώσει κάτι τέτοιο ο Δήμος του. Και είπε ακριβώς όπως και εμείς την περασμένη εβδομάδα πως “αν κινδυνεύει ο θεσμός από την Κομοτηνή, πρέπει να ψαχτεί η Ξάνθη”, περίπου.

Η γελοιοποίηση μιας ολόκληρης πόλης δεν προήλθε από ένα ή δύο συλλόγους που χειρίστηκαν το θέμα λανθασμένα αλλά έγινε συνειδητά σε θεσμικό επίπεδο και προφανώς κάποιοι στο Δήμο έχουν ακέραια την ευθύνη που έκαναν το θεσμό του Καρναβαλιού, περίγελο στη γειτονική πόλη. Ίσως στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχει μια ευκαιρία για μια “συγνώμη” στους Ξανθιώτες για λογαριασμό των γραφικών και αστοιχείωτων που τους εξέθεσαν.

“Η φέτα και η CETA” και η “αντικειμενικότητα” πάνω απ’όλα. Ωραία ήταν τα ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών για την απώλεια της ονομασίας προέλευσης της φέτας μέσω της συμφωνίας CETA που υπερψήφισε η Βουλή αλλά “ξέχασαν” να αναφέρουν ποιοι Έλληνες Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της CETA που “δίνει” -θεωρητικά- τη φέτα στον Καναδά.

Τα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για “εθνική προδοσία”  μάλιστα, όσων ψήφισαν αλλά παρέλειψαν να τους αναφέρουν. Όμως κατά τη δική μας άποψη οι εκφράσεις και οι απόψεις αυτές είναι υπερβολικές. Το πρόβλημα της CETA δεν είναι τόσο η φέτα . Το πρόβλημα είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων από όλες αυτές τις διατλαντικές συμφωνίες που καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου. Και για αυτό θα μπορούσε κανείς να κριτικάρει τους ευρωβουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ σε πολιτική βάση.

Η μισή αλήθεια ήταν και η ανακοίνωση του τέως τοποτηρητή της Μουφτείας Διδυμοτείχου κ. Δαμάδογλου, που έσπευσαν όλοι να υιοθετήσουν χωρίς να αναζητήσουν τη “μεγάλη εικόνα”. Και στο ρεπορτάζ μας εντοπίσαμε ότι η πλευρά Δαμάδογλου έστειλε την ανακοίνωση στον τύπο αλλά “παρέλειψε” να κοινοποιήσει και την επιστολή που έχει λάβει από την Αποκεντρωμένη με τη γνωμάτευση των Νομικών Συμβούλων του Υπουργείου Θρησκευμάτων.

Κοινώς, η πλευρά του τέως Τοποτηρητή έχει προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο όπου πέτυχε την έκδοση προσωρινής διαταγής αλλά έχει προσφύγει και στο ΣτΕ άρα, με βάση τη γνωμάτευση,  παύει κάθε έννομο αποτέλεσμα μπορεί να παράξει η απόφαση του Εφετείου και πρέπει να αναμένει την απόφαση του ΣτΕ. Αυτά ως προς το νομικό σκέλος. Αν θέλουμε να είμαστε πιο πρακτικοί, το κράτος που διορίζει τους Μουφτήδες είναι και αυτό που τους παύει όταν το αποφασίζει, στο τέλος της ημέρας.