Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση, αν και καθυστερημένα, αρχίζει να εφαρμόζει τομείς του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν στη μειονότητα. Φυσικά, η καθυστέρηση εξηγείται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κυβερνά μόνος του και οι κοινοβουλευτικές και άλλες ισορροπίες δεν ευνοούν πάντα τις αλλαγές . Που ίσως είναι ευκολότερες αν τις αποφασίζουν συντηρητικές δυνάμεις (που κάποτε έκαναν εντυπωσιακές τομές, για να είμαστε δίκαιοι με την ιστορία).  

Αλλά οι τοπικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος μπορούν να υποστηρίξουν ότι υλοποιούν τις υποσχέσεις τους απέναντι στη μειονότητα όπως η γλώσσα υποστήριξης στα νηπιαγωγεία. Προφανώς κάποιος μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις αλλαγές. Αλλά αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι πως πρόκειται για προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και διαχρονικές θέσεις της Αριστεράς για τα μειονοτικά θέματα. (Και θα ήταν ουτοπικό να πιστεύει κάποιος ή να πιστεύουν οι κυβερνώντες ότι μπορούν να εφαρμοστούν όλα μονομιάς)

Αρκετά ήταν τα μηνύματα που πήραμε και για το θέμα των αλλαγών στα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Εκεί βέβαια οι ΣΥΡΙΖΑίοι έχουν αρκετή δουλειά μπροστά τους παρότι κρίνεται  θετικό βήμα ο περιορισμός για τις “μαύρες σακούλες” και ο έλεγχος στη διακίνησή τους. Και έχουν δουλειά γιατί μετά από 2 χρόνια, προφανώς και αντιλαμβάνονται ότι αυτοί οι μηχανισμοί λειτουργούν ως “βαθύ κράτος” καθώς και ότι παρότι αυτοί κυβερνούν, άλλες πολιτικές δυνάμεις καθοδηγούν τις εξελίξεις πολύ συχνά σε αυτό τον τομέα. Άλλος το εκλαμβάνει ως “συνέχεια του κράτους”, άλλος ως “παρακράτος” . Είναι ζήτημα οπτικής.

Τα βήματα πάντως είναι δύσκολα και τα συμφέροντα πολλά.  Περιουσίες φτιάχτηκαν και συντηρούνται ακόμη από τις μαύρες σακούλες της Θράκης, διαφόρων προελεύσεων. Και είναι ένας από τους λόγους που καμία σοβαρή μεταρρύθμιση προς όφελος της κοινωνίας στη Θράκη δεν μπορεί να προχωρήσει και “κοντράρει” την πολιτική τάξη, όποιες και αν είναι οι προθέσεις της. Από “σωτήρες” άλλο τίποτε στη Θράκη.

Για παράδειγμα αν κάποιος αναζητήσει πόσες χιλιάδες ευρώ δίνονται μηνιαίως για να τρέφονται οι κάτοικοι εξαθλιωμένων οικισμών και αν πράγματι υπάρχει κάποιος κάτοικος που ωφελείται από αυτή τη δράση θα αναρωτηθεί γιατί οι κάτοικοι αυτών των περιοχών συνεχίζουν να βρίσκονται στην εγκληματικότητα ή την επαιτεία. Αν ψάξει παραπάνω ίσως βρει τους αποδέκτες των κονδυλίων αυτών να εμπλέκονται σε σειρά άλλων πολιτικών διεργασιών και ύποπτων υποθέσεων ή δικαστικών εμπλοκών.