Tις έγγραφες παραιτήσεις των Αντιδημάρχων που αντικαταστάθηκαν από το Δήμαρχο το 2016 ζήτησε με ερώτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δημήτρης Μπένης. Όπως είναι γνωστό η διαδικασία έχει καταγγελθεί από παρατάξεις της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι έχει γίνει κατά παράβαση του Καλλικράτη. Όπως σημείωσε,  οι έγγραφες παραιτήσεις έχουν ζητηθεί από την Εισαγγελία στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που είναι σε εξέλιξη.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης απάντησε ότι οι παραιτήσεις ήταν έγγραφες, επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους και ήδη έχουν δοθεί απευθείας από το Δήμο στην Εισαγγελική αρχή και δεν πρόκειται να δοθούν στις παρατάξεις. Είναι ένα από τα θέματα με τα οποία οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (όχι όλες) θεωρούν ότι έχει διαπραχθεί παράβαση καθήκοντος. Η άλλη είναι το περιβόητο πρακτικό για την κανονιστική των τραπεζοκαθισμάτων. Σημειωτέον ότι η τροποποιημένη Κανονιστική εγκρίθηκε πρόσφατα στον έλεγχο νομιμότητας και αναμένεται να κριθεί και πάλι στην Επιτροπή του Αρ. 152

Την αποχώρησή του από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προανήγγειλε έμμεσα ο Γιάννης Δρεμσίζης, υπονοώντας ότι δεν θα προεδρεύει στην επόμενη συνεδρίαση καθώς μεσολαβεί ο “ανασχηματισμός”. Είναι περίπου κοινό μυστικό ότι θα μετακινηθεί σε θέση Αντιδημάρχου και ότι μάλλον ο “νομικός κλάδος” θα αναλάβει τη θέση του/της Προέδρου.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ο ορισμός των μελών της Επιτροπής Βοσκοτόπων, όταν ο Γιάννης Δρεμσίζης διάβασε ως πρόταση της δημοτικής αρχής τον Α. Κυριακίδη ενώ ο Δήμαρχος τον διόρθωσε λέγοντας ότι θα είναι ο Αχμέτ Μπογιάρ. Είχε μεσολαβήσει μια συνομιλία του με το Δήμαρχο που κατέβηκε από την έδρα και άλλαξε, όπως φαίνεται, τα πλάνα.

Σκληραίνει τη στάση του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να επιτίθεται στον Π. Λύρατζη με αφορμή την ανάρτησή του και προφανώς έχουν επιλέξει να φτάσουν την κόντρα μέχρι τέλους ενώ επικεντρώνουν σε μια …σχετικά ακατάλληλη λέξη με την οποία χαρακτήρισε το κυβερνώνο κόμμα.

Στη συζήτηση πάντως που υπήρξε στο δημοτικό συμβούλιο, με ερώτηση Ανταμπούφη, ο σύμβουλος από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τον ικανοποιεί το γεγονός ότι προέβη σε δημόσια δήλωση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι “δεν είναι φασίστας”. “Αυτά τα περί στήριξης να τα φοβάσται κύριε Λύρατζη γιατί συνήθως κόβουν καρέκλες. Να μην φοβάστε το ΣΥΡΙΖΑ αλλά κάποιους άλλους”  ήταν το σχόλιο του Δ. Μπένη μετά τη στήριξη που έλαβε από το Δήμαρχο.

Θετικό σίγουρα τι το Συμβούλιο στήριξαν το αίτημα για τη στήριξη στους αυτοδιοικητικούς που έχει βάλει στο στόχαστρο η Χ.Α. και διώκονται. Με την υποσημείωση πάντως ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές, η Χ.Α. είχε κληθεί στη σχετική σύσκεψη του Δήμου Ξάνθης, προκαλώντας τότε αποχωρήσεις από τα περισσότερα κόμματα της Αριστεράς. (δηλαδή για τον ίδιο λόγο που διώκεται ο Πελετίδης)