Μια συγκινητική ιστορία εκτυλίχθηκε πριν από δύο μέρες στην Ξάνθη και κατά σύμπτωση καταγράφηκε από το φακό του xanthi2.gr

Ένα ΙΧ με τουρκικές πινακίδες πάρκαρε μπροστά στη Δημοτική Αγορά και ο οδηγός μαζί με τη σύζυγό του, ρώτησαν στο πρώτο κατάστημα της αγοράς, αυτό του Γιώργου Μπατζακίδη, πώς λειτουργεί το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Η υπάλληλος τους απάντησε στα τουρκικά και ο Γ. Μπατζακίδης, βλέποντας ότι πρόκειται για επισκέπτες από την Τουρκία, τους έδωσε μερικά φυλλάδια για τα ιστορικά κτίρια που υπήρχαν στο κέντρο της πόλης.Πρόκειται για τη δεύτερη σειρά φυλλαδίων που τύπωσε πρόσφατα στην τουρκική γλώσσα ο πρώην Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης για την προώθηση της Ξάνθης στους εξ ανατολών επισκέπτες της πόλης, την περίοδο της Αποκριάς.

Βούρκωσε μόλις διάβασε το φυλλάδιο…

Ο επισκέπτης πήρε στα χέρια του το φυλλάδιο και γυρνώντας το στην τελευταία σελίδα άρχισε να βουρκώνει. Η τελευταία σελίδα ήταν αφιερωμένη στο Χαμάμ  που υπήρχε στην πλατεία μέχρι το 1971 και διάβασε στο κείμενο το όνομα του ιδιοκτήτη Μεστάν Αγά. Γυρνώντας προς τους Ξανθιώτες που τον κοιτούσαν με ερωτηματικά, τους αποκάλυψε ότι ο ίδιος είναι ο εγγονός του Μεστάν Αγά και ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα και νοσταλγική συζήτηση.

Πρόκειται για τον Ταχήρ Τεζή, o oποίος γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1954 και έζησε στη Διομήδεια, μέχρι το 1957 όταν η οικογένειά του έφυγε στην Κωσταντινούπολη. Όμως, όπως αναφέρει από το 1971 και έπειτα επισκέπτεται αδιάλειπτα κάθε χρόνο την Ξάνθη, την οποία  νιώθει και είναι πατρίδα του. Ο επισκέπτης της Ξάνθης άνοιξε αμέσως το κινητό του για να δείξει φωτογραφίες των προγόνων του καθώς και εικόνες του πατρικού του, που έχει αναρτήσει στο προφίλ του στο FB όταν βρέθηκε μπροστά σε μια ακόμη έκπληξη, διαπιστώνοντας ότι ήταν ήδη “φίλος” του Γ. Μπατζακίδη. Πάντως φαίνεται να εξεπλάγη από το γεγονός ότι οι Ξανθιώτες δεν διαγράφουν την ιστορία αλλά παραθέτουν όσα διασώζονται.

Η σύζυγός του Γκιονούλ, που δεν κατάγεται από την περιοχή, ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια που επισκέπτονται την περιοχή, νιώθει απόλυτα οικεία στην Ξάνθη. O Ταχήρ Τεζή αποχώρησε ευχαριστώντας για τις αναφορές στο παλιό χαμάμ και τον παππού του και τις αναμνήσεις που τον συγκίνησαν και ανανέωσε το ραντεβού του για την επόμενη επίσκεψή του στην Ξάνθη.

Όπως όλοι διαπίστωσαν ο κόσμος είναι αρκετά μικρός…

Ο Παππούς του Μεστάν Αγάς στο κέντρο της φωτογραφίας
Ο Ταχήρ Τεζή με τη σύζυγό του μαζί με το Γιώργο Μπατζακίδη
Το φυλλάδιο που έχει τυπώσει ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Ξάνθης
Το παλιό Χαμάμ της πόλης. Φωτο: Τ. Τεφρωνίδης