ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ… ΠΟΛΕΙΣ

Η Λέσχη Ανάγνωσης της ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη μουσική…

Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς και μουσικούς,  προβολές και αφιερώματα.  

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017  

[20.00]    ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ – (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)

ο Αλμπέρτο Εσκενάζη μας παρουσιάζει το βιβλίο του “Πρώτη κραυγή της σιωπής”  -«Σπίθα»

« Μια ονειρική διαδρομή στην Θεσσαλονικη από το 1908 με την Επανάσταση των Νεοτούρκων έως το 1912 με την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη είσοδο του Ελληνικού Στρατού στην πόλη.

Η Μπάρα με τις πόρνες, το Ρετίχ με το καφέ Σαντάν και οι πρόχειρες αρένες με τους μπεχλιβάνηδες υποδέχονται ιστορικά και μυθοπλαστικά πρόσωπα της εποχής.

Ο Αβραάμ Μπεναρόγια πρωτοπόρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος αντιμέτωπος με τα αφεντικά των πολυάριθμων εργοστασίων.

Ο Μουσταφά Κεμάλ, νεαρός αξιωματικός γλεντικοπάει και ονειρεύεται.

Και ανάμεσα τους ένας κατάσκπος της Υψηλής πύλης που αλλάζει η ζωή του μόλις συνδέεται με μια Εβραϊκή οικογένεια χαμάληδων στο λιμάνι.»

 

Ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ είναι ηθοποιός, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη. Εκεί αποφοίτησε και από τη Δραματική σχολή του “Εθνικού Θεάτρου” το 1976.

Από το δεύτερο κιόλας έτος των σπουδών του, ξεκίνησε δυναμικά την καριέρα του στο θέατρο. Όταν πλέον τελείωσε τη σχολή, έλαβε μέρος σε παράσταση στο Ηρώδειο, ενώ αμέσως μετά έκλεισε συμβόλαιο με τη Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο για τρία χρόνια.

Στη συνέχεια διέγραψε μεγάλη πορεία στο χώρο υποδυόμενος σημαντικούς ρόλους σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, βιντεοταινίες, τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις. Επίσης, έχει γράψει το σενάριο σε πολλές άλλες.

Το 2001 έφτιαξε το δικό του χώρο, το “ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ”, στο οποίο λειτουργεί και Δραματική Σχολή, όπου διδάσκουν έμπειροι καθηγητές με σπουδαία θητεία στο χώρο τους, όπως η Κατερίνα Χέλμη, η Μαρία Αλιφέρη, ο Γιάννης Καλατζόπουλος στην Υποκριτική, η Έφη Ζαμπέλη στη Χοροκίνηση, η Χαρά Πετρίδου στη Μουσική και το Τραγούδι, ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου στην Ορθοφωνία, ο Αντρέας Θωμόπουλος στον Κινηματογράφο, ο Μιχαλης Σδούγκος στη Σκηνογραφία και Ενδυματολογία, ο Νίκος Μπίνας στα Θεωρητικά καθώς και ο ίδιος.

Είναι παντρεμένος και ο γιος του ασχολείται με φωτιστικές και ηχητικές καλύψεις, ενώ η κόρη του είναι ηθοποιός.