Την περασμένη εβδομάδα, γραφεία του Σώρρα στην Ξάνθη δέχτηκαν επίθεση με συνθήματα. Αυτή είναι μια είδηση του αστυνομικού δελτίου αλλά στο πολιτικό σκέλος αυτοί που επιτέθηκαν θεωρούν ότι η οργάνωση αυτή δεν έχει κάποιες διαφορές από τη Χ.Α.  Δεν απέχει με την πραγματικότητα αυτή η ανάγνωση καθώς το κοινό που αρέσκεται σε μεταφυσικές, πατριδοκάπηλες, προφητικές – εσχάτως και συμπαντικές- ρητορικές είναι συγκεκριμένο και δεν είναι και αμελητέο. (και με σοβαρές περιπέτειες πλέον στη Δικαιοσύνη, επίσης)

Αυτό όμως που υπενθυμίζει αυτή η ιστορία είναι ότι όπως για τη Χ.Α. εδώ και χρόνια, έτσι και για το Σώρρα, επικρατεί μια ένοχη σιωπή σε μεγάλη μερίδα τοπικών ΜΜΕ. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι απλώς σιωπή αλλά, αντιθέτως, προώθηση αυτών των μορφωμάτων, συγκαλυμμένη ή απροκάλυπτη. Σε μας δεν προκαλεί καμία έκπληξη, τα πράγματα είναι γνωστά και δεδομένα , Καλό είναι όμως να επισημαίνονται και να καταγράφονται γιατί στο μέλλον θα εμφανιστούν και κάποιοι τιμητές και θα χλευάζουν τους Σώρρες όπως ίζως και τους νεοναζί που σήμερα “ξεσκονίζουν” για μικροπολιτική σκοπιμότητα …

Γράφαμε την Πέμπτη για τις νέες Μονάδες Υγείας Αστικού Τύπου και, τελικά, την Παρασκευή εξαγγέλθηκαν επίσημα από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή. Πράγματι είναι μια μεγάλη τομή και προκαλεί εξορθολογισμό, μια τομή που υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν αλλά δεν έκαναν ποτέ παρότι ίσως έχει και δημοσιονομικό όφελος μακροπρόθεσμα. Όμως όλα κρίνονται στην εφαρμογή και όχι στις προθέσεις, όσο καλές και αν είναι.

Και υπάρχουν και δύο σοβαρά συμπεράσματα από τη συζήτηση που άνοιξε. Ότι η ερώτηση Λεβέντη για την “Ώρα του Πρωθυπουργού” φάνηκε να δίνει “πάσα” στον Τσίπρα για να αναπτύξει τις θέσεις του. Αλλά ότι τις καλύτερες υπηρεσίες προσφέρουν στην κυβέρνηση ακατανόητες δηλώσεις όπως αυτή του Β. Οικονόμου, ότι η ΝΔ θα απολύσει προσωπικό από την Υγεία όταν θα επανέλθει στην εξουσία και ότι θα διαλύσει όλες τις νέες δομές γιατί τις θεωρεί κατάλοιπο των σοβιέτ…

Η άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει την τροπολογία για την απόδοση ιθαγένειας στους απογόνους των Ελλήνων Εβραίων του Β’ ΠΠ ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη. Όσοι θέλουν να ταυτίζουν τη ΝΔ με κάποιες ακραίες φωνές -που ίσως ενδημούν στο εσωτερικό της- απλώς άσκησαν κριτική. Αλλά δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση το θέμα γιατί όσοι θέλουν να βλέπουν τη ΝΔ ως μια σοβαρή δημοκρατική παράταξη που θεωρεί δεδομένες τις διαχωριστικές γραμμές με τα άκρα, προφανώς σοκαρίστηκαν (ενώ η  δικαιολογία της “εκ παραδρομής” ψήφου ήταν μια ατυχής επιλογή). Το θέμα όμως δεν είναι να επιτεθεί κάποιος στη ΝΔ αλλά να αναζητήσει τι πάει λάθος στο πολιτικό σύστημα, συνολικά.

Στην αντίθετη πλευρά, η αναιμική συμμετοχή σε εκδηλώσεις για το προσφυγικό ή για την αντιμετώπιση της πολιτικής βίας της Χ.Α. εγκυμονεί κινδύνους. Η συνεχιζόμενη ένταση και οι διαρκείς δημόσιες εκδηλώσεις και καλέσματα, προκαλούν μοιραία εξασθένιση των κινημάτων. Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπουν οι ολιγομελείς διαμαρτυρίες να εξυπηρετεί τη στερεοτυπική εικόνα που καλλιεργούν οι αντιδραστικές δυνάμεις, δηλαδή ότι μια σειρά από σοβαρά θέματα αφορούν μόνο “περιθωριακές αριστερές ομάδες” ενώ αυτό που προέχει είναι το άνοιγμα στην κοινωνία και στις ευρύτερες δυνάμεις.

Πολύς ο θόρυβος για τις Ολλανδικές Εκλογές και καταθέσαμε την άποψή μας σε ένα άρθρο. Το αποτέλεσμα, αν αφήσουμε τους πανηγυρισμούς που απαντούν σε ένα επίπλαστο σκηνικό που στήθηκε προεκλογικά, δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε το 25% της δύναμής τους, ο ακροδεξιός δεν κέρδισε σχεδόν τίποτε και οι δυνάμεις μετακινήθηκαν στα Αριστερά. Άρα η υπερτίμηση του Βίλντερς μαρτυρά τον κίνδυνο το πολιτικό κατεστημένο να χρησιμοποιεί την ακροδεξιά για να κρύψει την αποδοκιμασία των πολιτικών που ακολουθούνται.