Μια θεατρική ομάδα 9 μαθητών από το 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης κατάφεραν να τραβήξουν τα φώτα της Πανελλήνιας δημοσιότητας πάνω τους. Με συνοδούς τις καθηγήτριες κκ Ηλιάδου Ε. και Λ. Δαμιανάκη συμμετείχαν στο σχολικό φεστιβάλ «Μονόλογοι από το Αιγαίο» που παρουσιάστηκε στο θέατρο Μονής Λαζαριστών στην Θεσ/νίκη στις 19/03. Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του Πανελληνίου Δικτύου για το θέατρο στην εκπαίδευση, με την συνεργασία της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Γκαγκαλίδης, οι μικροί «ηθοποιοί» από την Ξάνθη τράβηξαν τα βλέμματα τόσο για τις ικανότητές τους στο σανίδι, όσο και για τη ρομά καταγωγή τους από το Δροσερό καθώς οι θεατές κατανόησαν την προσπάθεια και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών.

Η σκηνοθεσία, η πλοκή και η εντυπωσιακή παρουσία των μαθητών του 8ου Γ/σιου συγκίνησαν και αφύπνισαν τον κόσμο, προβάλλοντας τις αξίες και το φιλότιμο των Ελλήνων στο επίκαιρο θέμα υποδοχής και παραμονής των προσφύγων στην χώρα μας. Στα πλαίσια της παρουσίασης δόθηκαν με τρόπο άμεσο και άκρως συγκινητικό τα προβλήματα και οι προσωπικές ιστορίες των «ασυνόδευτων προσφυγόπουλων» που κατέληξαν στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό της ανταπόκρισης και ευαισθησίας των θεατών ήταν το γεγονός ότι πολλοί από τους παρευρισκόμενους αναζητούσαν να συγχαρούν τους μαθητές του Γυμνασίου Δροσερού, καθώς άγγιξαν τα συναισθήματά τους περισσότερο από τον καθένα.Καθηγητές και υπεύθυνοι από την περιφέρεια Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας προσκάλεσαν την αποστολή να επισκεφτεί τον τόπο και το σχολείο τους, προκειμένου να παρουσιαστεί  και στο δικό τους μαθητικό κοινό η παράσταση.

Η εκδήλωση έκλεισε με όλες τις σχολικές ομάδες να εμφανίζονται και να κατακλύζουν την σκηνή του θεάτρου της Μονής Λαζαριστών και τους 500 θεατές να χειροκροτούν.

Εκτός των άλλων η  Ξανθιώτικη σχολική αποστολή περιηγήθηκε σε αξιοθέατα της συμπρωτεύουσας, κάτι που για τους περισσότερους «Δροσερίτες» ήταν μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία.