Στην ανακοίνωσή του το Γυμνάσιο της Γενισέας, αναφέρει:

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning – Erasmus + , “Water Power”, φιλοξενήθηκαν 22 μαθητές Γυμνασίου από το σικελικό χωριό Gangi, της περιοχής του Παλέρμο σε οικογένειες της Γενισέας και των γειτονικών χωριών. Την αποστολή συνόδευαν 4 καθηγήτριες. Στην 5ήμερη παραμονή τους ήρθαν σε επαφή με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα καθώς παρακολούθησαν μαθήματα τα οποία προσαρμόστηκαν στην αγγλική γλώσσα, συμμετείχαν σε συμβολικό αγώνα δρόμου για την αξία του καθαρού πόσιμου νερού στον Πετεινό και  ξεναγήθηκαν σε περιοχές φυσικής ομορφιάς, πνευματικής και πολιτιστικής αξίας: Δασικό χωριό «Ερύμανθος», Υδροβιότοπος Νέστου – Γαλάνη, Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, Πόρτο Λάγος – Άγιος Νικόλαος, Μοναστήρια Ξάνθης, Παλιό Τζαμί Γενισέας.

Η επίσημη υποδοχή έγινε στο σχολείο παρουσία του ίδιου του Δημάρχου Αβδήρων, κ. Τσιτιρίδη, του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Διευθυντή της ΔΕΥΑ Αβδήρων, κ. Χατζόπουλου, κ. Εμίν Νουρντάν και κ. Αποστολίδη αντίστοιχα, της Υπεύθυνης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παιδείας, κ. Ρούφου και του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Γενισέας. Η τελετή αποχαιρετισμού έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γενισέας με τη συνδρομή και φυσική παρουσία όλων των παραπάνω, αντιδημάρχων, δημοτικών υπαλλήλων, γονέων, καθηγητών και μαθητών.

Ως εκ τούτου, αισθανόμαστε ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και δημόσια το Δήμαρχο Αβδήρων, κ. Τσιτιρίδη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, τη ΔΕΥΑ Αβδήρων που από την αρχή υπήρξε βασικός συντελεστής και πολύτιμος αρωγός μας και ολόκληρο το Δήμο Αβδήρων που έγινε εξαίρετος πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη. Επίσης, θα ήταν μεγάλη μας παράλειψη αν δεν ευχαριστούσαμε τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Αμοιρίδη Μ., ο οποίος σταθερά συμβάλει στην προώθηση του εκπαιδευτικού τουρισμού στην περιοχή και συνδράμει στο έργο μας και προσέφερε στους φιλοξενούμενούς μας πλούσιο έντυπο υλικό.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, στο Σύλλογο Γυναικών Γενισέας, σε όλες τις οικογένειες που μέσα από την καρδιά τους άνοιξαν τα σπίτια τους και παρέδωσαν σεμινάρια φιλοξενίας, στους γονείς, στους συναδέλφους καθηγητές και σε όλους στους δημότες που στάθηκαν δίπλα μας. Ένα ευχαριστώ από καρδιάς, τέλος, στις τοπικές επιχειρήσεις και στους Φορείς που στήριξαν το έργο μας. Αναλυτικά στους: Ιμάμη του παλιού τζαμιού της Γενισέας, Χορευτικό τμήμα ΦΕΞ, κ. Ξανθόπουλο Πασχάλη, «Κηπόραμα», κ. Τσάκο και κ. Βουρβουκέλη, «Βιοτεχνία Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας» κ. Ασημάκη Βασίλειο, Καρυοφυλάκης ΑΕ, «Γρηγόρης Μικρογεύματα», «Νεράιδα»-«Αρχόντισσα» κ. Χαλκίδη Χάρη, ‘Express Market’, κ. Κώστογλου Ιωάννη, κ. Γκιαουράκη, κυλικείο σχολείου, κ. Στέφανο Πετρίδη, πολιτικό μηχανικό, κ. Καρακώστα Τάσο, ο οποίος μας ξενάγησε στο οινοποιείο του στα Άβδηρα και μας πρόσφερε κρασί από την εκλεκτή παραγωγή του για τους καλεσμένους καθηγητές μας και «Κοινωνικό Κέντρο ‘Σταύρος Χαλιορής”» που πάντα δείχνει την καλύτερη διάθεση για συνεργασία και στηρίζει το έργο μας.