Η εντυπωσιακή επίδοση του Εργαστηρίου του Τμήματος ΗΜΜΥ της Πολυτεχνικής υπό τον Καθηγητή Θόδωρη Σαρρή, είναι ένα ακόμη γεγονός που χαροποιεί την τοπική κοινωνία για το Πανεπιστήμιό της. Είναι ίσως και μια εξέλιξη που μας δίνει χρήσιμα συμπεράσματα για τη σημασία της διαστημικής τεχνολογίας στην Έρευνα και την Καινοτομία, ως συγκριτικό πλεονέκτημα μιας χώρας.

Είναι άλλο ζήτημα η ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας και άλλο αν αυτή η χώρα έχει στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι ή όχι, κάτι που αφορά μόνο υπερδυνάμεις. Άλλωστε, μόλις την Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας, με μια άλλη αφορμή έκανε γνωστό ότι ήδη επιχειρήσεις της Θράκης εξάγουν διαστημική τεχνολογία στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφ.Συν. η κάποτε αποκληθείσα ως “ηρωίδα δασκάλα”, μια ακόμη από τους πολλούς “σωτήρες” της Θράκης, αποσπάστηκε στο γραφείο Νεοναζί Βουλευτή. Είναι η είδηση που παρέλειψαν να αναφέρουν γιατί ενοχλεί σφόδρα πολλούς, οι οποίοι εδώ και χρόνια προσπάθησαν να “θεοποιήσουν” τη Νικοπούλου και δράση της. Είναι και ένα μήνυμα για να αντιληφθεί κανείς τι είδους “πατριώτες” είναι και όσοι άλλοι -μετρημένοι στα δάχτυλα- πλασάρονται από τους ίδιους κύκλους ως “σωτήρες”…

Η σύνδεση με τη Χ.Α. δεν προκαλεί κάποια έκπληξη, αλλά είναι μια δυσάρεστη αλήθεια καθώς αποκαλύπτει ότι οι εθνικιστικοί κύκλοι που δρουν στη Θράκη ταυτίζονται απόλυτα με τις θέσεις της ΧΑ και αυτό είναι ένα πρόβλημα όταν αυτή η ρητορική για μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεισδύσει και σε άλλα κόμματα, σε όλη τη γεωγραφία του πολιτικού τόξου. Τώρα όμως, όλοι πρέπει να ομονοήσουν στον έλεγχο όσων έχουν γίνει για να εξυπηρετηθεί και ένα ίδρυμα, που μοιάζει μακρινό για την οπτική αυτού του αιώνα…

Προφανώς και ο καθένας έχει διαφορετικές αναγνώσεις των ζητημάτων της Θράκης και άλλες εκτιμήσεις για διάφορα ζητήματα, έχει τη δική του ιδεολογία και τη δική του οπτική και αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση πολυφωνίας και δημοκρατίας. Αλλά υπάρχουν και διαχωριστικές γραμμές που δυστυχώς είναι δυσδιάκριτες επιτρέποντας σε κάποιους να ψαρεύουν σε θολά νερά”… Το θέμα των ζητημάτων της Θράκη “πολυφορέθηκε” πρόσφατα και αυτό μόνο προβλήματα δημιουργεί.

H υπόθεση του Βατοπεδίου συζητείαι αρκετά σε όλη τη χώρα μετά τη χθεσινή απόφαση και, προφανώς, και τοπικά καθώς η περιοχή μας είναι η ρίζα της υπόθεσης. Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, οι παράμετροι πολλοί σε αστικό, ποινικό και πολιτικό επίπεδο και θα εκθέσουμε τις θέσεις μας αναλυτικά σε κύριο άρθρο. Προφανώς και οι υπερβολικές φωνές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση δεν δικαιολογούνται από την απόφαση που αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα.