1932 – Η πρώτη ΜΙΣ ΞΑΝΘΗ, Ελένη Βογιατζή. Του Μπάμπη Κυρλίδη από το xanthifootball

Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 αναβίωσαν στην Ελλάδα τα καλλιστεία σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η Ξάνθη. Η αρχή έγινε το 1929 όταν και προηγήθηκαν τα πρώτα καλλιστεία, είχε αναδειχθεί ως Σταρ Ελλάς η Ασπασία Καρατζά, και 3 χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 1932 πραγματοποιήθηκαν τα καλλιστεία Ξάνθης με στόχο να αναδειχθεί η ΜΙΣ ΞΑΝΘΗ 1932.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο διαγωνισμός ήταν το Νο1 κοσμικό γεγονός της χρονιάς. Η Ξάνθη ήταν στα πάνω της και όπως ήταν φυσικό επακόλουθο στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα, σύσσωμη η κοσμική κοινωνία της Ξάνθης, δημοσιογράφοι που περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία τα καλλιστεία που έλαβαν χώρα στις 11 Ιανουαρίου 1932 στην αίθουσα Τριανού. Έτσι ο Δήμος Ξάνθης άρχισε την προετοιμασία πολλές μέρες νωρίτερα και φρόντισε με ειδικούς φωτεινούς λαμπτήρες ο φωτισμός της αίθουσας να είναι κάτι το πρωτοφανές για εκείνη την χρονική περίοδο.

Πράγματι ο κόσμος που κατέφθασε στην αίθουσα έμεινε με το στόμα ανοιχτό και δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του. Οι βάσεις για μια πετυχημένη εκδήλωση είχαν πια τεθεί και περίπου στις 22:00 άρχισε το πρώτο μέρος που δεν ήταν άλλος από τον Καλαματιανό χορό. Το πλήθος είδε τις κυρίες να χορεύουν και κατενθουσιάστηκε καθώς μέρος του διαγωνισμού ήταν και η γνώση του συγκεκριμένου χορού.

Μετά από πολλές άλλες «δοκιμασίες» που διήρκησαν περίπου 3 ώρες και που έπρεπε να περάσουν οι κυρίες, η κριτική επιτροπή αποσύρθηκε στα ιδιαίτερα έτσι ώστε να αναδειχθεί η τελική νικήτρια. Η Ελένη Βογιατζή αναδείχθηκε πρώτη ΜΙΣ ΞΑΝΘΗ, η οποία πέρα από εξωτερική εμφάνιση είχε και μια μαγευτική προσωπικότητα.

Πέρα από τον τίτλο η νικήτρια κέρδισε ένα χρυσό βραχιόλι, ένα κολιέ από τον τότε έμπορο Καπάρη, 1000 δραχμές έως χρηματικό έπαθλο, από την τότε μοδίστρα Παπαντωνίου ένα φόρεμα – τουαλέτα, ένα καπέλο από την καλλιτέχνη – πιλοποιού Σωτηριάδου καθώς και μια σαμπάνια από τον τότε αντιπρόσωπο διαφόρων ελληνικών ποτών Λουκμίδη.