Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τις καταγγελίες για εξαναγκασμό εργαζομένων να επιστρέψουν μέρος των μισθών τους στον εργοδότη κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους οι τρεις βουλευτές Ξάνθης, με πρώτο υπογράφοντα τον Βουλευτή Δράμας Χ. Καραγιαννίδη και θέμα τις επιστροφές μέρους του μισθού εργαζομένων στους εργοδότες τους, μέσω ενδιάμεσων “μπράβων”


Στην ερώτηση αναφέρουν:

Παρά τις θετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, πρόσφατες καταγγελία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνουν ότι ορισμένοι εργοδότες συγκεκριμένων κλάδων όχι μόνο δεν συμμορφώνονται με την εργατική νομοθεσία, αλλά αντιθέτως την καταπατούν  και μάλιστα θρασύτατα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, εργολαβικές εταιρίες και άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κυριολεκτικά «ληστεύουν» τους εργαζόμενους που απασχολούν, την ώρα που οι τελευταίοι πηγαίνουν στα ΑΤΜ των τραπεζών για να εισπράξουν τους μισθούς τους. Πιο συγκεκριμένα, άτομα εμπιστοσύνης του επιχειρηματίες, συνοδεύουν τους εργαζόμενους στα ΑΤΜ και μετά την ανάληψη των χρημάτων, παρακρατούν ένα μέρος του μισθού για λογαριασμό του πρώτου.

Αυτή η απαράδεκτη πρακτική από την πλευρά των συγκεκριμένων εργοδοτών καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου, αφαιρεί από τους εργαζόμενους τα οικονομικά μέσα για να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους, και στερεί από το Δημόσιο φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις, ενώ είναι πολύ πιθανό να συνδέεται και με άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως π.χ. το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

1)    Έχουν ερευνηθεί οι συγκεκριμένες καταγγελίες και, αν ναι, ποια είναι η έκταση των συνεπειών τέτοιων ενεργειών για τους εργαζόμενους και το Δημόσιο;

2)    Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο, ώστε να αποκατασταθούν αυτές οι αδικίες και να παταχθούν τέτοιου είδους εγκληματικές πρακτικές;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Καραγιαννίδης Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννακίδης Στάθης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θεωνάς Γιάννης
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καββαδία Αννέτα
Κυρίτσης Γιώργος
Μορφίδης Κώστας
Μάρδας Δημήτρης
Μουμουλίδης Θέμης
Ξυδάκης Νίκος
Πάλλης Γιώργος
Σκούφα Ελισσάβετ
Σταματάκη Ελένη
Συρίγος Αντώνης
Χριστοδουλοπούλου Αναστασία
Ψυχογιός Γιώργος