Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η επένδυση του Ομίλου Ευθυμιάδη για την κατασκευή υδροπονικού θερμοκηπίου τομάτας, στον δήμο Αβδήρων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, μέχρι τις 27 Απριλίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στο δημόσιο και τον Όμιλο Ευθυμιάδη για την παραχώρηση έκτασης του γεωθερμικού πεδίου Κεσσάνης όπου θα κατασκευαστεί αρχικά υδροπονικό θερμοκήπιο τομάτας έκτασης 50 στρεμμάτων, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη θα φθάσει τα 100 στρέμματα.

«Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 6.000.000 ευρώ και οι θέσεις εργασίες που αναμένεται να δημιουργηθούν είναι 49», ανέφερε στη Greenagenda ο γεωπόνος, υπεύθυνος Διαχείρισης Γεωθερμικών Πεδίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Χαράλαμπος Χρυσοχοΐδης.

Επιπλέον, ο δήμος Αβδήρων θα παραχωρήσει 15 στρέμματα προκειμένου να γίνει η επένδυση. «Βασική προϋπόθεση είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας  στην περιοχή και εποχικό προσωπικό μέχρι 100 άτομα», επισήμανε στη Greenagenda ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτiρίδης.

Έως τον Ιούλιο το πεδίο Ακροποτάμου

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έως τον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου για το οποίο μέχρι στιγμής έχει καταθέσει ενδιαφέρον ο δήμος Παγγαίου με σκοπό να κάνει επέκταση του υπάρχοντος δικτύου προς τα δυτικά, μέχρι την περιοχή της Κάρυανης, για τη διανομή γεωθερμικής ενέργειας σε εν δυνάμει χρηστές αγροτικών δραστηριοτήτων, αλλά και του τουρισμού.

«Έχουμε κάνει μια οικονομοτεχνική μελέτη για τηλεθέρμανση κάποιων οικισμών του δήμου μας, καθώς επίσης και για την αξιοποίηση της ενέργειας σε θερμοκήπια και δυναμικές καλλιέργειες. Την αξιοποίηση της γεωθερμίας επιδιώκουμε να τη συνδυάσουμε με αρκετές εκτάσεις ακίνητων για την αξιοποίηση τουριστικών επενδύσεων και αυτό διότι το πεδίο είναι κοντά στη θάλασσα. Εμείς θα υποβάλουμε την πρότασή μας και εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία», είπε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, o δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στο Ερατεινό του δήμου Νέστου λειτουργεί από τον Δεκέμβριο το θερμοκήπιο ανάπτυξης έρριζων μοσχευμάτων καλλωπιστικών φυτών (φωτογραφίες) έκτασης 35 στρεμμάτων από την ελληνογερµανική Selecta-On. Σε αυτό απασχολούνται έως και 150 άτομα.

Του Ν. Αβουκάτου. Από τη Green Agenda