Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα την Υγεία, αναφέρει:

Στην συζήτηση στη Βουλή, που προηγήθηκε της  σύστασης εξεταστικής για την υγεία, ο Π/Θ παρουσίασε ως ετήσιο έλλειμμα τις συσσωρευμένες ανεξόφλητες  υποχρεώσεις των νοσοκομείων ενώ ισχυρίσθηκε ότι παρέλαβε Νοσοκομεία με ελλείμματα 936 εκ. € και σε 2 χρόνια αυτά έχουν πλεόνασμα 36 εκ. €.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία:

  • 31/12/2014, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις ήταν 685 εκ. € και θα είχαν εξοφληθεί αν δεν δέσμευε τα ταμειακά διαθέσιμα το πρώτο τρίμηνο του 2015, στα πλαίσια της «περήφανης» διαπραγμάτευσης.
  • 31/12/2016, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρέλαβε 936εκ.€ χρέη στα Νοσοκομεία (Δελτίο Τύπου Πολάκη στις 26/1/2017 με τίτλο «Μαθήματα πολιτικής οικονομίας  στην αντιπολίτευση και στην ΠΟΕΔΗΝ).
  • 31/12/ 2016, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Πολάκη, στο Υπουργείο Υγείας και στα Νοσοκομεία υπήρχαν ταμειακά  διαθέσιμα 894 εκ. €. Από αυτά δεν πληρώθηκε ούτε ένα σεντς σε χρέη στην αγορά της τάξης των 720.220.000Ε, ενώ άφησαν απλήρωτες τις εφημερίες του προσωπικού. Και το αποτέλεσμα είναι  οι ελλείψεις υλικών από απλήρωτες παραγγελίες(π.χ. αντιτετανικό εμβόλιο).
  • Ακόμη το Υπουργείο Υγείας δεν κατάφερε να απορροφήσει 54 εκ. € από τα 80 εκ. € του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αυτές τις «επιτυχίες» στο Γενικό Λογιστήριο δεν τις  βιώνουν μόνον οι πολίτες  αλλά τις βλέπουν και οι θεσμοί, αξιολογώντας την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Ακόμη επαίρονται για την κατάργηση των 5 € ενώ ξεχνούν να αναφέρουν ότι την φόρτωσαν στις πλάτες των συνταξιούχων με την αύξηση των εισφορών υγείας κατά 776 εκ. € ετησίως.

Και όπως αναφέρει σε επιστολή του ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, τα χρήματα αυτά ποτέ δεν έφτασαν στην υγεία, με αποτέλεσμα οι απλήρωτες οφειλές σε ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία να φθάσουν τα 268 εκ. Ε έναντι στόχου 139 εκ. € το 2016.

Όσο για το 2017, με πρόβλεψη μείωσης της κρατικής δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ κατά 200 εκ. € και με διατήρηση της ίδιας χαμηλής  χρηματοδότησης  για τα Νοσοκομεία, μόνο με θαύμα μπορούν να ελαττωθούν τα χρέη.

Και αυτό γιατί  ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι έδωσε δωρεάν περίθαλψη στους ανασφάλιστους και  ότι το 1/3 αυτών δεν πληρώνει καμία συμμετοχή στα φάρμακα, όλες αυτές τις δαπάνες τις πληρώνουν διπλά οι συνταξιούχοι και όσοι πληρώνουν εισφορές, με την ιδιωτική δαπάνη στα φάρμακα να αγγίζει το 44% (Έκθεση ΟΟΣΑ και Ε.Ε. 2016), γεγονός για το οποίο έχει ευθύνες και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  που δεν έκανε την προβλεπόμενη από τον νόμο ανατιμολόγηση το 2015.

Υπενθυμίζουμε ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ESYNET,το διπλογραφικό, τους ισολογισμούς και με τις διαρθρωτικές αλλαγές της περιόδου  2010-2012, που τις καταψήφισε όλες ο ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκαν τα θεμέλια για την εξυγίανση των δαπανών υγείας.

Με βάση τα παραπάνω η ΔΗΣΥΜ λέει ΝΑΙ στην εξεταστική, που θα έπρεπε  όμως να περιλαμβάνει και την διετία 2015-2016, για να έρθουν όλα στο φως, όπως και οι  παράνομοι χειρισμοί  Πολάκη, που ενάμιση χρόνο κράτησαν κλειστές  κλίνες στις ΜΕΘ, με αποτέλεσμα ρεκόρ θανάτων από γρίπη.

Γιατί έτσι αποδεικνύεται ότι όσο μένουν βλάπτουν σοβαρά και την υγεία