Άρθρο του Μηλιατζήμ Τζεμαλή

Την προηγούμενη βδομάδα όλα τα “βοθροκάναλα της διαπλοκής” «συγκλονίστηκαν» και «συγκλόνισαν» με την είδηση του εντοπισμού δύο όπλων στο τζαμί της Ηλιόπετρας. Και μάλιστα τα όπλα ήταν «κρυμμένα» μέσα στο μιναρέ. Αντίθετα, το κάψιμο του υπό αναστήλωση αρχαιολογικού χώρου του Τεμένους Βεγιαζήτ στο Διδυμότειχο, του μεγαλύτερου μουσουλμανικού Τεμένους των Βαλκανίων υποβαθμίστηκε.

Τι συνέβη όμως στην πραγματικότητα; Η Ηλιόπετρα είναι ένα χωριό που βρίσκεται στο δήμο Τοπείρου. Εκεί πριν από μερικά χρόνια η Χρυσή Αυγή οργάνωνε μοτοπορείες και τρομοκρατούσε γυναίκες που φορούσαν μαντίλα. Τότε η δράση τους περιορίστηκε χάρη και μόνο στα μεγάλα αντιφασιστικά συλλαλητήρια που οργανώθηκαν στην Ξάνθη τον Απρίλιο του 2013.
Την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε η αστυνομία διεξήγαγε μια έρευνα στον προαύλιο χώρο του παλιού τζαμιού της Ηλιόπετρας. Εκεί βρήκε δύο πιστόλια, ένα σιγαστήρα και φυσίγγια μέσα σε ένα σακίδιο πλάτης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο μιναρές βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο του τζαμιού, είναι σιδηροκατασκευή χαμηλού ύψους και μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε πρόσβαση.
Στη συνέχεια η αστυνομία έκανε έλεγχο στο σπίτι του Ιμάμη, εκεί βρήκε ένα κυνηγετικό φλομπεράκι. Μετά από αυτά τα ευρήματα ο Ιμάμης της Ηλιόπετρας Κεχαγιά Σαμπρή προσήχθη με την διαδικασία του αυτοφώρου στην αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης με την κατηγορία της οπλοκατοχής για τα δύο πιστόλια 22 και 38 χιλιοστών. Την επόμενη μέρα, μετά την απολογία του στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ξάνθης αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, αφού σε βάρος του δεν προέκυψε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο.
Ο συγκεκριμένος ιμάμης δεν είχε δώσει δικαιώματα ποτέ σε κανέναν. Η τοποθέτηση των όπλων στο τζαμί είναι μια προβοκάτσια που έχει όλα τα χαρακτηριστικά και τις πρακτικές λειτουργίας της ακροδεξιάς, των φασιστών και του παρακράτους. Είναι μια ενέργεια που σκοπό είχε να στοχοποιήσει τη μειονότητα και κυρίως τους λατρευτικούς χώρους της, να παρουσιάσουν τους μουσουλμάνους στην Θράκη ότι είναι «τζιχαντιστές» και ότι τα τζαμιά είναι τάχα «τρομοκρατικές γιάφκες». Μια μεθόδευση να χυθεί ρατσιστικό δηλητήριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Και δεν είναι η μόνη. Είναι σε εξέλιξη, κλιμακούμενες και πολύ ανησυχητικές οι επιθέσεις που δέχεται η μειονότητα. Τα τελευταία δύο χρόνια, πραγματικά είναι αναρίθμητα τα περιστατικά. Από τα βασικότερα είναι οι απαγωγές θρησκευτικών λειτουργών και οι απειλές σε βάρος του εκλεγμένου μουφτή Ξάνθης. Η επίθεση στα γραφεία του κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB) και η εξαφάνιση του αυτοκινήτου που σκοτώθηκε ο Αχμέτ Σαδίκ. Η επίθεση της Χρυσής Αυγής σε εκδήλωση του παρατηρητηρίου Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πριν από μερικούς μήνες. Οι χρυσαυγίτικες μηνύσεις σε βάρος του Αλή Τσαβούς, πρόεδρου του DEΒ. Το κλείσιμο λατρευτικών χώρων στην Ημαθία και το Διδυμότειχο.
Δίωξη
Όλοι αυτοί που βγαίνουν και «καταγγέλλουν» τη μειονότητα είναι οι ίδιοι που αποκαλούν “ψευτομουφτή” τον εκλεγμένο μουφτή της μειονότητας σε βάρος του οποίου υπάρχει ποινική δίωξη για αντιποίηση αρχής παρά την αντίθετη νομολογία του ΕΔΔΑ. Αυτοί που δεν είπαν τίποτα για την ανοιχτά ρατσιστική διάταξη που δεν επιτρέπει σε εκπαιδευτικούς της μειονότητας να διδάσκουν στο ελληνόφωνο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων, ενώ μπορούν να διδάξουν σε όλα τα δημόσια σχολεία. Αυτοί που αντιδρούν στην πρόταση να υπάρξει πέραν του νηπιαγωγού και ένας ακόμη βοηθός νηπιαγωγού που να μιλάει στη γλώσσα των παιδιών. Και μάλιστα αντιδρούν παρότι αναγνωρίζουν ότι παιδαγωγικά αυτό είναι σωστό. Αυτοί που δεν ξέρουν ούτε ρώτησαν για την μπάρα στα χωριά της μειονότητας, για την τεράστια καταπίεσή της μέχρι και τα πρώτα χρόνια του ‘90 (55.000 αφαιρέσεις ιθαγένειας έχουν γίνει για να έχουμε ένα μέτρο). Αυτοί που χρόνια βλέπουν στους μουσουλμάνους της Θράκης μόνο «τουρκοπράκτορες».

Για αυτήν την κατάσταση έχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γιατί έχει εκχωρήσει τη διοίκηση της Θράκης στους ΑΝΕΛ (βλέπε δηλώσεις στελεχών στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ). Γιατί έχει υπογράψει την ρατσιστική συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας και κλείνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους πρόσφυγες. Γιατί εφαρμόζοντας αυτή την συμφωνία κάνει πλάτες στη ρατσιστική και ισλαμοφοβική ΕΕ φρούριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού υποστηρίχθηκε από τη μειονότητα και καλλιέργησε προσδοκίες, τελικά απογοήτευσε τον κόσμο που τον εμπιστεύτηκε. Το εργατικό κίνημα, η Αριστερά και οι προοδευτικοί άνθρωποι πρέπει να σταθούν απέναντι στον εθνικισμό, ενάντια στη στοχοποίηση της μειονότητας από τα συγκοινωνούντα δοχεία φασιστών και παρακρατικών. Όλοι μαζί ενωμένοι με τους αγώνες μας.

Τζεμαλή Μηλιαζήμ

To Χanthi2gr  είναι ένας φιλόξενος χώρος που δημοσιεύει απόψεις πολιτών και αρθρογράφων και δεν υιοθετεί απαραίτητα το περιεχόμενο των άρθρων.