Άρθρο του Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγιεφ

Το φετεινό Απρίλιο συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αζερμπαιτζάν και Ελλάδος. Δύο χώρες που ήταν κάποτε πολύ μακριά, που τις χώριζαν τρεις θάλασσες και γνωριζόντουσαν μέσα  από το μύθο του Προμηθέα και τα ποιητικά έργα του Αζέρου ποιητή του 12ου αιώνα Νιζαμί Γκαντζαβί για τον Μέγα Αλέξανδρο, σήμερα έχουν γίνει φιλες, γείτονες και εταίροι.

Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν διαμορφώθηκε μια πλούσια ατζέντα, που περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων σταθερός πολιτικός διάλογος, αμοιβαία επωφελής συνεργασία σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας, εντατική συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της  εκπαίδευσης και του αθλητισμού. Και οι σχέσεις στον τομέα της νεολαίας αναπτύσσονται γοργά και σ’ αυτό συμβάλλει σημαντικά το Ελληνο-Αζέρικο Κέντρο Νεότητας που δημιουργήθηκε το 2014.

Την περίοδο 2015-2016 το εύρος της συνεργασίας μειώθηκε και στο Μπακού το συνδέουν αυτό με το γεγονός ότι η προσοχή της νέας Ελληνικής κυβέρνησης είναι στραμμένη εξ ολοκλήρου στην επίλυση οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Εμείς βλέπουμε αυτό με κατανόηση και υπογραμμίζουμε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι πάντα ανοιχτό για συνεργασία με την Ελλάδα τόσο πολύ, όσο ενδιαφέρεται η ίδια η Ελλάδα.

Εμείς υποστηρίζουμε την εντατικοποίηση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, η οποία παραδοσιακά αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη της ωριμότητας των διμερών σχέσεων, καθώς και της ανάπτυξης των άμεσων οριζόντιων σχέσεων μεταξύ των περιφερειών των δύο χωρών. Αυτό είναι  ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα για τη σχέση μας, δεδομένου ότι οι Ελληνικές περιφέρειες παρουσιάζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας ευρέος φάσματος συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Η υλοποίηση του ΤΑΡ, με προϋπολογισμό άνω των 4 δις, έχει γίνει ένας παράγοντας ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα οι εργασίες στο πλαίσιο του TAP έχουν φτάσει στο 250ο χιλιόμετρο, δηλαδή σχεδόν στο ήμισυ της διαδρομής του. Η SOCAR συμμορφώθηκε με το αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης και από κοινού με τους εταίρους της στον ΤΑΡ διασφάλισε την συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλα τα στάδια της υλοποίησής του στην Ελλάδα – από την παροχή σωληνώσεων μέχρι την κατασκευή αγωγού και σταθμών συμπίεσης. Ως αποτέλεσμα, σ’ αυτές τις εταιρείες έχουν ανατεθεί συμβάσεις συνολικής αξίας πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ η οικονομία της χώρας εξασφάλισε χιλιάδες θέσεις εργασίας και την αύξηση των εσόδων στον προϋπολογισμό.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι ενεργές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ήταν το σήμα κατατεθέν των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και ο όγκος του εμπορίου ανερχόταν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό αυτό μειώθηκε δραματικά και το 2016 έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα – σε μόλις 15 εκατομμύρια. Για την μείωση αυτή υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, αλλά είναι σαφές ότι τα υπουργεία και οι επιχειρηματικές δομές των δύο χωρών πρέπει να εργαστούν πιο ενεργά, έχοντας ως παράδειγμα το Έλληνο-Αζέρικο Επιμελητήριο, το οποίο δρα εποικοδομητικά και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των εμπορικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας.

Στον τομέα της επενδυτικής συνεργασίας θα πρέπει επίσης να λυθούν πολλά ζητήματα και το βασικότερο ανάμεσα τους είναι η αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης. Ο σεβασμός για τον εταίρο και για τις υπογεγραμμένες συμφωνίες μαζί του, όλα αυτά είναι το Αλφα και το Ωμέγα κάθε επιχειρηματικής δράσης και χωρίς αυτά είναι αμφίβολο αν μπορούμε να περιμένουμε σοβαρά επενδυτικά έργα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο νούμερο ένα στόχος για την οικονομία του Αζερμπαϊτζάν σήμερα είναι η μείωση της εξάρτησης από την παραγωγή και την επεξεργασία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η διαφοροποίηση  μέσα από νέες βιομηχανίες, μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, ανάπτυξη εξαγωγών τελικών προϊόντων του τομέα υψηλής τεχνολογίας, των υπηρεσιών και των επικοινωνιών, της τουριστικής βιομηχανίας και τελικά η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε όλους τους παραπάνω τομείς οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία που μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία στο Αζερμπαϊτζάν.

Πρόσθετες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας συνδέονται  με το γεγονός ότι στους τομείς αυτούς ήδη σημειώνεται πρόοδος. Ειδικότερα, το ΑΕΠ του μη-πετρελαϊκού τομέα αυξήθηκε στα 2,3% τους πρώτους δύο μήνες του 2017, της μη-πετρελαϊκής βιομηχανίας στα 5%,  της αγρο-βιομηχανίας και των μεταφορών στα 3-4%.

Ελπιδοφόρα φαίνεται η συμμετοχή των Ελλήνων εξαγωγέων σε έργα μεταφορών που πραγματοποιεί το Αζερμπαϊτζάν με κατεύθυνση την  Κεντρική Ασία και την Κίνα. Με πρωτοβουλία του Μπακού διεξάγονται με επιτυχία έργα για τη δημιουργία υποδομών για το East-West “Silk-Road” («Δρόμος του Μεταξιού»), με στόχο τη σύνδεση της Κίνας με την Ευρώπη μέσω του Αζερμπαϊτζάν, που μπορεί να αποτελέσει για την Ελλάδα μια αποδοτική επιλογή για την έξοδο και διάθεση των προϊόντων και υπηρεσιών της σε νέες αγορές.

Ιστορικά, το Αζερμπαϊτζάν υπήρξε τόπος αρμονικής συνύπαρξης των διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, ενώ σήμερα έχει γίνει μια έγκυρη πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Ευρώπης και μουσουλμανικού κόσμου. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι οι Έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία, εκπροσωπώντας τακτικά την χώρα τους στα φόρουμ διαπολιτισμικού διαλόγου που γίνονται κάθε χρόνο στο Μπακού.

Δυστυχώς, η ανάπτυξη της χώρας μας και των σχέσεων της με τα άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αναστέλλεται από την άλυτη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Εμείς ακούμε συχνά τους Έλληνες αξιωματούχους να δηλώνουν ότι πρέπει να τηρούνται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να αποτρέπονται οι πράξεις της επιθετικότητας εναντίον των γειτονικών χωρών και της κατοχής των εδαφών τους. Το Διεθνές Δίκαιο είναι αδιαίρετο και όσο πιο τακτικά και τολμηρά οι μεσολαβητές και τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα εφαρμόζουν αυτές τις σαφείς και ακριβείς αρχές στην επίλυση της σύγκρουσης στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, τόσο πιο σύντομα θα επικρατήσει ειρήνη, ασφάλεια και ανάπτυξη σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγιεφ

[envira-gallery id=”26878″]