Στις 18:11 ώρα Ελλάδος εκτοξεύτηκε με επιτυχία από το Ακρωτήριο Κένεντυ-Κανάβεραλ το διαστημόπλοιο που μεταφέρει το δορυφόρο DUTHSat, ο οποίος έχει κατασκευαστεί στο Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ.

Είναι μια αποστολή της ΝASA σε συνεργασία με την ORBITAL ATK και τη United Launch Alliance (ULA). Το διαστημόπλοιο Cygnus εκτοξεύτηκε με πύραλο Atlas-V από την πλατφόρμα εκτόξευσης στο ακρωτήριο Κέννεντυ – Κανάβεραλ των ΗΠΑ ενώ η διαδικασία δεν διέφερε σε τίποτε από τις εντυπωσιακές εκτοξεύσεις διαστημοπλοίων και μεταδόθηκε ζωντανά από τη NΑSA.

Mέσα στην κάψουλα OA – 7 εκτός από το νανοδορυφόρο DUTHSat βρίσκεται επίσης ένας δορυφόρος του Πανεπιστημίου Πάτρας καθώς και αρκετοί άλλοι ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρόσδεση του διαστημοπλοίoυ (docking) με το διαστημικό σταθμό ΙSS  σε λίγες μέρες.

Μεγάλη βαρύτητα στην αποστολή

Από την πλευρά των Αμερικανών δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποστολή QB5  καθώς μεταφέρει αρκετούς τόνους διαστημικού υλικού για έρευνα και πειράματα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.  Όπως κάθε τέτοια αποστολή, σημειώνουν οι υπεύθυνοι, θα προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες σε ερευνητικά πεδία όπως η αστρονομία, η βιολογία, η ανάπτυξη κρυστάλλων και η τεχνολογική εξέλιξη. Το διαστημόπλοιο θα μεταφέρει επίσης ένα εξελιγμένο φυτώριο για την καλλιέργεια λαχανικών στο διάστημα.

Η αποστολή είναι αφιερωμένη στον πρώτο Αμερικανό αστροναύτη Τζων Γκλεν, που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 95 ετών.

[envira-gallery id=”26967″]