Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έφτασε από το απόγευμα του Σαββάτου το διαστημόπλοιο Cygnus που μεταφέρει το δορυφόρο του Πολυτεχνείου Ξάνθης DUTH Sat, το δορυφόρο του Πολυτεχνείου Πάτρας UP Sat, μέλη ενός σμήνους 28 νανοδορυφόρων, στο πλαίσιο της αποστολής QB50 της NASA. 

Έλληνας και στον ISS – Επικοινωνία με τον Τραμπ τη Δευτέρα

Το διαστημόπλοιο Cygnus 7 είχε εκτοξευτεί από το ακρωτήριο Canaveral την περασμένη Τρίτη ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από την Πέμπτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει φτάσει ο βετεράνος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης Φίοντορ (Θόδωρος) Γιουρτζίχιν που υποδέχτηκε το διαστημόπλοιο με τους δύο ελληνικούς νανοδορυφόρους.

Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την πρόσδεση του Cygnus 7 έχουν συνολικά “παρκάρει” 4 διαστημόπλοια.  Στη διάρκεια της ημέρας, οι αστροναύτες που υπηρετούν στο διαστημικό σταθμό (από τη NASA, την ESA, και την RSA) πέρασαν μέσα στο διαστημόπλοιο το οποίο θα παραμείνει εκεί μέχρι τον Ιούλιο, πριν επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της γης.

Η κάψουλα, εκτός από τους δορυφόρους, περιέχει 7,5 τόνους με επιστημονικό και ερευνητικό υλικό για μια σειρά από πειράματα και έρευνες, όπως φυτώριο για την ανάπτυξη φυτών σε συνθήκες μικροβαρύτητας ή τεχνολογία κρυστάλλων. Η σημασία που δίνεται στην αποστολή είναι μεγάλη όπως μαρτυρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα οι αστροναύτες θα επικοινωνήσουν για 20 λεπτά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ν. Τραμπ.

Στόχος της αποστολής

Όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Επ. Καθηγητής του ΔΠΘ Θόδωρος Σαρρής, «στόχος της αποστολής είναι να μελετηθεί η σύσταση και η ηλεκτροδυναμική του κοντινού διαστημικού περιβάλλοντος σε αποστάσεις από 200 ως 400 χλμ και να παρατηρηθούν οι αλλαγές σε αυτή την περιοχή σε συνθήκες ηλιακής διαταραχής ώστε να προβλέπεται η συμπεριφορά της και η επιρροή σε τροχιές δορυφόρων.»

Η διαδικασία της άφιξης και πρόσδεσης (docking) μεταδόθηκε ζωντανά από τη NASA ενώ σχετική εκδήλωση παρουσίασης του δορυφόρου καθώς και σύνδεσης με τη NASA για την άφιξη διοργάνωσε το Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στο Αφιθέατρο του Τμήματος, στην Πολυτεχνειούπολη των Κιμμερίων.

[envira-gallery id=”27233″]

Διαβάστε ακόμη:
Εκτοξεύτηκε ο DUTHSat. Στο διάστημα ο δορυφόρος του Πολυτεχνείου Ξάνθης